Voi hyvin

Tärise stressi pois

Tärise stressi pois
Toimittaja testasi TRE-menetelmää, jossa stressi purkautuu kehosta tärinän avulla.
Julkaistu 6.5.2019

TRE-harjoituksessa stressi purkautuu kehosta tärinän avulla. Aloituskurssin jälkeen harjoituksia voi tehdä itsenäisesti vaikka ennen jännittävää tilannetta.

Sali on lempeän hämärä. TRE-stressinpurkumenetelmää esitellyt, kiinnostava teoriaosuus on päättynyt. Nyt aloituskurssilaisten pitäisi saada oma keho tärisemään.

TRE tulee englannin kielen sanoista Tension, Trauma, Stress Releasing Excercises, eli jännitystä, traumaa ja stressiä purkavat harjoitukset. Traumaa ei ajatella henkeä uhkaavana kokemuksena kriisin keskellä, vaan tilanteena, joka jollain tavoin ylittää kokijan voimavarat ja tuntuu jyräävän tämän alleen.

Osallistun aloituskurssille yli kymmenen muun tärinästä kiinnostuneen kanssa. Olemme varustautuneet joustavin verryttelyasuin ja jumppamatoin.

– Teidän ei tarvitse suorittaa mitään. Harjoituksen aikana voitte laatia vaikka ostoslistaa mielessänne, TRE-ohjaaja ja -kouluttaja Jyrki Rytilä ohjeistaa ryhmää.

OLEN HARRASTANUT meditaatiota ja mindfulnessia ja koen yllättävänä idean, että ajatukset saavat liidellä vapaasti. Nyt taidetaan todella olla kehollisia.

Kouluttaja on toki ehtinyt teroittaa osallistujien mieliin, ettemme ole kokoontuneet paikalle stressinhallinnan vaan stressinpurun tiimoilta.

Alkuliikkeet ovat hurmaavan helppoja. Venytellään jalkoja, kallistetaan selkää taaksepäin, avataan rintarankaa. Noin vartinmittaisen, yksinkertaisen lämmittelyn jälkeen on aika riisua jalkaterät paljaiksi ja siirtyä nojaamaan seinää vasten.

Asettaudun seinälle kuin istuisin näkymättömällä tuolilla. Ja reiteni alkavat täristä! Ne todella lähtevät väpäjämään, haluan sitä tai en. Tunnen myös vatsan seudulla mietoa, kuplintaa muistuttavaa tunnetta.

JOKAINEN kurssilainen kuulemma pelkää etukäteen. Joko sitä, että alkaa täristä tai sitä, ettei ala täristä. Ohjaaja kiertelee salissa ryhmää tarkkaillen. Hän varmistaa, että jokainen saa tärinän alkuun ja voi hyvin.

Minua hän neuvoo nojailemaan seinää vasten eri korkeuksissa. Mitä matalammalle asetun, sitä rajumpaan liikkeeseen reiteni heilahtelevat. Pystyn kuitenkin säätelemään liikettä nousemalla pystympään asentoon.

Tilanne on yhtä aikaa hämmentävä ja kutkuttavan kiinnostava. Haluaisin kurkata, miten muut tärisevät, mutta oman kehon yllättävä liikehdintä ei salli huomion kääntämistä muualle.

Siirrymme selinmakuulle jumppamatoille. Polvet vedetään koukkuun. Sitten ne avataan lattiaa vasten niin, että jalkapohjat voi halutessaan asettaa vastatusten.

TRE-menetelmä

MITÄ: TRE perustuu ajatukseen, että ihminen on aina kehollisesti ylivirittynyt. Harjoitusten avulla keho saadaan tuottamaan omaa, luonnollista tärinää, jonka avulla erilaisten traumojen kehoon jättämät stressitilat pääsevät purkautumaan.

MIKSI: Alun perin menetelmä on kehitetty katastrofialueille auttamaan kriisityössä. Suomessa menetelmää on käytetty yli 10 vuoden ajan.

MITEN: Harjoitukset ovat helppoja ja yksinkertaisia. Liikkeillä laukaistaan lihasten ja hermoston luonnollinen palautumismekanismi, joka purkaa kehon jännitystiloja. Menetelmästä pääsee jyvälle aloituskurssilla. Lajia voi harrastaa ryhmä- tai yksityistunneilla ja syventävillä kursseilla. Jyrki Rytilä, 55 vastaa Suomen TRE-ohjaajakoulutuksesta.

JA TÄRINÄ PALAA! Voimakas tutina valtaa reiteni, ja kohta jalat lyövät loukkua kuin eläen omaa elämäänsä. Tuntuu kuin reisilihakset pyörisivät irtonaisina luiden ympärillä.

Jossain välissä kuulen ohjaajan tiedustelevan vointiani. Totean, että aivan kuin olisin lomalla vartalostani. Nautin olosta suunnattomasti.

Vatsan ja rintakehän seutu alkavat liikkua ikään kuin vavahtelisin vilusta. Kylmä minun ei kuitenkaan ole, ennemminkin kehon on vallannut miellyttävä lämpö, joka ei hiosta tai tunnu tukalalta.

Hiljalleen molemmat olkapääni käyvät taputtelemaan lattiaa vasten. Liike leviää toiseen käsivarteen, joka on aiemmin vain levännyt lattiaa vasten. Tunnen oikean käden heiluvan ja hytkyvän. Niskassa, jopa pään alueella, tunnen hellää liikettä.

Kaikkea kehon tuottamaa yllättävää liikehdintää tarkkaillessani tunnen oloni turvalliseksi. Aivan kuin vartaloni eläisi omaa elämäänsä ja minun olisi syytä tehdä jotain muuta. Kauppalistaa en kykene mielessäni laatimaan, mutta huomaan silmäileväni katossa olevia jälkiä ja pohtivani niiden alkuperää.

Ja kaiken aikaa eri puolella kehoani kulkee voimakas liike, joka siirtyy eri kohtiin kuin itsenäistä partituuria noudattaen.

PIDÄMME TAUKOJA. Ennen harjoittelun alkua meille on neuvottu liikkeet, joilla tärinän saa päättymään. Välillä palaamme harjoituksiin seinää vasten.

Teemme liikkeitä jälleen myös lattiatasossa. Kuulen ohjaajan tiedustelevan joltakulta erityisherkkyydestä, toiselle hän ojentaa nenäliinoja tämän purskahtaessa yllättäen itkuun.

Tahaton itku on tyypillinen TRE-menetelmän tuottama reaktio. Toisinaan keho voi purkaa siihen latautunutta jännitystä hervottoman naurun kautta.

Tavallisia purkautumiskeinoja ovat myös lyöntien ja potkujen kaltaiset raajojen voimakkaat heilahtelut.

Jyrki Rytilä kertoo nähneensä ohjaajaurallaan vaikka minkälaisia reaktiota.

– TRE on matka kontrollista turvallisuuteen, joka samalla vahvistaa kehoa, Rytilä summaa.

Ja vaikka itse tärisenkin kuin kuumehorkassa, allekirjoitan sillä hetkellä joka ikisen sanan.

HARJOITUKSEN JÄLKEEN ryhmäläiset lepäilevät kaikessa rauhassa makuuasennossa. Olen lopettanut tärinän ohjaajan neuvojen mukaisesti. Tunnen silti jossain syvällä sisimmässäni tärinän jatkuvan kuin hentona kaikuna.

Olo on samaan aikaan äärimmäisen rentoutunut ja väsynyt, mutta olen toisaalta niin virkeä, että voisin lähteä juoksulenkille.

Tärisimme kuulemma tunnin ja 40 minuuttia. Olisin voinut vannoa, että harjoitus kesti enintään puoli tuntia.

Osallistujat puhelevat kokemastaan – jokaisen harjoitus on ollut omanlaisensa. Joku kertoo olevansa niin uupunut, ettei kykene puhumaan. Toinen palelee ja kietoo villavaatteita ylleen.

KOTONA JATKAN harjoittelua kurssilta saamieni ohjeiden mukaan. Pidän aluksi lepopäivän, mutta seuraavana iltana heittäydyn makaamaan harjoitusasentoon keskelle lattiaa.

Tärinä nousee reisistä heti. Uskomatonta! Sama eläväinen liike, josta olin lumoutunut harjoitussalissa, palaa tyystin uudenlaisena takaisin. Aivan kuten Rytilä oli maininnut, jokainen tärinäkerta on erilainen.

Makoilen lattialla ja annan jalkojen vispata. Huomaan, että pystyn keskittymään itseni ulkopuolisiin asioihin. Seuraan salaa, miten muut perheenjäsenet luovat hämmentyneitä katseita toisiinsa.

Jyrki Rytilä: Jokainen voi täristä

"TRE sopii lähes kaikille. Ohjaan viikoittain ammattitanssijoiden TRE-tunnin. Myös lapset voivat täristä. Silloin harjoitukset ovat tarinallisia ja melko lyhyitä."

"Olen harrastanut lapsesta saakka klassista jujutsua. Yhdessä TRE-kouluttaja Kirsi Törmin kanssa olemme tehneet Post-tanssiteoksen. Jos olisin nuorempi, valitsisin lajikseni capoeiran, jossa itsepuolustus yhdistyy tanssiin.”

Jyrki Rytilä vastaa Suomen TRE-ohjaajakoulutuksesta.

Sertifioidut TRE-ohjaajat löytyvät osoitteesta: trefinland.fi. Aloituskurssi 3,5 h 120 €.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 1/2019.

Kommentoi »