Tämä jo vuodesta 1999 vietetty tapahtuma on saanut alkunsa Trinidadin ja Tobagon tasavallassa, jonka kansalaiset viettivät miestenpäivää ensimmäisinä 19.11. vuonna 1999 tohtori Jerome Teelucksinghin aloitteesta.
Teelucksinghin halusi isänpäivän rinnalle oman päivän pojille, nuorille ja muille lapsettomille miehille, tarjota hyviä roolimalleja ja yhdistää ihmisiä yli sukupuoli-, uskonto- ja kansallisuusrajojen. Ajatus sai pian tukea Unescon YK-virkailijoilta ja levisi kansainväliseksi.
UNESCO:n nimissä puhuessaan Naisten ja rauhankulttuurin johtaja Ingeborg Breines sanoi vuonna 2001 miestenpäivästä: ”Tämä on loistava ajatus ja tasapainottaisi sukupuolista tasa-arvoa” sekä kertoi UNESCO:n haluavan osallistua päivän järjestämiseen.
Miestenpäivän tavoitteena sukupuolten välisten suhteiden parantaminen
Miestenpäivän juhlinnan tavoitteena on kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten välisten suhteiden parantamiseen, sukupuolisen tasa-arvon edistämiseen ja myönteisten miesroolimallien korostamiseen vastapainoksi tiedotusvälineiden usean tarjoamille kielteisille mieskuville, jotka saattavat lannistaa poikia ja miehiä tuottamasta positiivista panosta läheisiin ja yhteiskuntaan.
Miestenpäivänä kiinnitetään huomiota miehiin kohdistuvaan syrjintään ja juhlitaan tapahtunutta edistystä ja saavutuksia kuten miesten panosta yhteisöihin, perheisiin, parisuhteisiin ja lastenhoitoon.
Kansainvälistä miestenpäivää on vietetty useina eri päivinä, muun muassa 7.2. vuosina 1992-95, mutta vuosina 2008-09 kaikki maat siirtyivät yhteisen päivän (19. marraskuuta) taakse mukaan lukien Ruotsi, Norja ja Tanska.
Mens Activism News Network Internationalin mukaan miestenpäivään liittyy myös “Movember”, kansainvälinen viiksienkasvatushyväntekeväisyystapahtuma, jolla marraskuussa kerätään varoja ja kiinnitetään huomiota miesten terveyteen. Miestenpäivän juhlinta jatkuu kansainvälisen lastenpäivän juhlintana 20.11.
Lue lisää miestenpäivästä international-mens-day.com –sivustolta.
Tarvitaanko erillistä miestenpäivää?
Kansainvälistä naistenpäivää on vietetty jo kohta sadan vuoden ajan, Suomessakin vuodesta 1914. Miestenpäivä sen sijaan on tuoreempi tapahtuma, joka ei ole saavuttanut vastaavaa asemaa, kuin naistenpäivä – vaikkakaan miestenpäivän tarkoituksena ei ole kilpailla naistenpäivän kanssa, kerrotaan international-mens-day.com –sivustolla.