Tältä näyttää Marimekon ensi kevät!

Tältä näyttää Marimekon ensi kevät!
Viime sunnuntaina tehtiin historiaa, kun Marimekko oli ensimmäistä kertaa Parisiin muotiviikoilla. Olimme seuraamassa upeaa kevät/kesä 2016 -näytöstä.
Julkaistu 5.10.2015

Aiemmin designtalo on esitellyt mallistojaan muun muassa New Yorkissa, Tokiossa ja Kööpenhaminassa. Nyt katse on vahvasti Keski- ja Länsi-Euroopassa. Hiljattain Marimekko on laajentanut verkkokauppatoimintaansa Pohjoismaista muualle Eurooppaan. Yrityksen toimitusjohtajan, Tiina Alahuhta-Kaskon, mukaan tähtäimessä on kasvattaa jalansijaa Eurooppaan verkkokauppatoiminnalla sekä lisätä näkyvyyttä valikoiduissa tavarataloissa ja monimerkkimyymälöissä.

Sunnuntai-iltapäivänä Palais de Tokyon salissa oli tiivis tunnelma, kun muotiväki on kokoontunut katsomaan Marimekon kevät/kesä 2016 -kokoelmaa. Paikalla on muotibloggaajia, kotimaan muotivaikuttajia sekä kansainvälistä lehdistöä, kuten Kiinan Voguen edustajat. Näkyypä yleisön seassa yksi tunnetuimmista muotibloggaajista, Style Bubble -blogia pitävä Susanna Lau. Näytöstila on somistettu kotoisasti Marimekko-nurkkauksineen ja seinällä roikkuu designtalon klassikkoverhokankaita. Tarjoilijat kantavat kuohuvaa muotiväelle Sukat makkaralla -sarjan laseista.

Mallien hiukset ja meikki oli tyyliin sopivasti luonnollinen.

Suomalaiset ovat uteliaana odottaneet yrityksen uuden luovan johtajan Anna Teurnellin kädenjälkeä, ja ehkä jopa vähän pelänneet, miltä uusi linja näyttää. Syytä huoleen ei ole, sillä tulevan kevään kokoelma näyttää upealta: tutulta Marimekolta, nyt vaan vaatteiden muotokielen ja materiaalivalintojen suhteen on tapahtunut kohennusliike. Mallisto on ylistyslaulu yrityksen vahvoille visionäärinaisille, jotka ovat olleet luomassa Marimekon tarinaa ja sen vahvaa estetiikkaa. 

Näytösten välissä malleilla oli aikaa lepuutella jalkojaan kotoisassa sohvanurkkauksessa.

Näytöksen takahuoneessa hyväntuulisella ja sympaattisella Anna Teurnellilla on hetki aikaa kertoa uudesta kokoelmastaan. Teurnell puhuu brändin vaatemallistojen päivittämisestä,  ”upliftauksesta”.  Käytännössä tämä tarkoittaa materiaalivalintojen ja vaatteiden leikkausten työstämistä entistäkin kiehtovimmiksi. Marimekko-brändin ydin näkyy kuitenkin vahvasti ainutlaatuisissa painokuvioissa ja väriyhdistelmissä. 

Tulevassa kevät/kesämallistossa nähdään herkullisia väriyhdistelmiä, kuten oranssi ja keltainen tai vihreä ja luumu. Värien vastapainoksi näytöslavalla vilahti myös graafista mustavalkolinjaa minimalistisissa paitamekoissa, vajaamittaisissa kangashousuissa ja liehuketakeissa.

Anna Teurnellilla oli kysyntää näytösten välillä. Haastattelijoita riitti jonoksi.

Asusteiden osalta uutena tulokkaana ovat skandinaavista minimalismia huokuvat kengät. Mallien jaloissa nähtiin 1960-luvun tyylisiä korokepohjakenkiä ja nahkasaappaita pirteissä sävyissä, kuten keltaisessa ja vaaleanpunaisessa. Annan kanssa keskustelu ajautuukin vaaleanpunaisiin saappaisiin. ”Herkulliset, eikö totta?”, toteaa pirteä Teurnell. Kyllä.

Vaaleanpunaiset saappaat ovat takuulla ensi kevään himotuimmat kengät.

Marimekon näytöksen jälkeen Teurnellia viedään, ja haastattelijat eri kansainvälisistä medioista piirittävät naisen. Pariisin muotinäytöksen suosiosta kertoo lienee myös se, että näytösvierailijoille varatut Marimekko-kangaskassit pressitiedotteineen loppuivat kesken, vaikka niitä oli hankittu vielä läjä ylimääräisiä.

Kommentoi »