Sairaudet

Syyhypunkki: tartunta, oireet ja toteaminen

Syyhypunkki on ihmisessä asuva loinen, joka aiheuttaa iholle kutinaa ja näppylöitä. Lue tästä tarkemmin syyhypunkki-tartunnasta, sen oireista ja toteamisesta.

Teksti Pekka Erkko
28.11.2005 Terve.fi

Tartunta

Syyhypunkki on ihmisessä asuva loinen, jonka naaras on noin 0,3–0,4 millimetriä pitkä, koiras noin puolta lyhyempi. Punkin tartunta ihmiseltä toiselle tapahtuu hedelmöittyneen naaraan välityksellä läheisessä fyysisessä kontaktissa perheissä ja lasten välillä, vuodevaatteiden välityksellä sekä seksuaalisessa kontaktissa.

Lyhytaikaisissa kontakteissa, kuten kätellessä tarttuminen on erittäin epätodennäköistä. Ihmisen ulkopuolella syyhypunkki ei pysty elämään ja menehtyy 2–3 päivän kuluessa.

Oireet

Naaraspunkki kaivaa ihon pintakerrokseen 5–10 millimetrin mittaisia käytäviä, joiden päissä punkit asuvat ja munivat. Munista kehittyy 2–3 viikon kuluessa sukukypsiä aikuisia punkkeja. Ensimmäisen punkkitartunnan ollessä kyseessä oireiden ilmaantumiseen tartunnasta menee tavallisesti 3–6 viikkoa tartunnan saaneen herkistyessä punkin eritteille. Uusintatartunnassa oireet voivat ilmaantua jopa vuorokauden kuluessa.

Syyhypunkille tyypillistä on voimakkaasti, erityisesti iltaisin kutisevat näppylät tai pienet rakkulaiset näppylät, jotka useimmiten sijaitsevat ranteissa ja sormihankaimissa. Muita tavallisia näppylöiden sijaintipaikkoja ovat jalkaterät, nilkat, kainalot, vyötärön alue ja penis.

Syyhypunkin toteaminen

Infektion yhteydessä punkkien määrä on tavallisesti 10–30 yksilöä, mutta se voi olla huomattavasti suurempikin pienillä lapsilla ja vanhuksilla. Punkki on parhaiten löydettävissä sen kaivamien käytävien päistä, missä se näkyy pienenä mustana pisteenä. Punkki kaivetaan esiin neulalla, mihin punkki tarttuu sitä kaivettaessa ja punkin löytyminen varmistetaan suurentamalla objektilasille asetettu punkki mikrokoopilla.

Joskus punkkia on kuitenkin vaikea löytää ja hoito annetaan muiden oireiden perusteella. Lähiympäristön muut oireiset henkilöt viittaavat myös mahdolliseen syyhyyn.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi