Syyhypunkki on ihmisessä asuva loinen, jonka naaras on noin 0.3-0.4mm pitkä, koiras noin puolta lyhyempi. Punkin tartunta ihmiseltä toiselle tapahtuu hedelmöittyneen naaraan välityksellä läheisessä fyysisessä kontaktissa perheissä ja lasten välillä, vuodevaatteiden välityksellä sekä seksualisssa kontaktissa. Lyhytaikaisisa kontakteissa, kuten kätellessa tarttuminen on erittäin epätodennäköistä. Ihmisen ulkopuolella syyhypunkki ei pysty elämään ja menehtyy 2-3 päivän kuluessa.
Oireet
Naaraspunkki kaivaa ihon pintakerrokseen 5-10mm mittaisia käytäviä, joiden päissä punkit asuvat ja munivat. Munista kehittyy 2-3 viikon kuluessa sukukypsiä aikuisia punkkeja. Ensimmäisen punkkitartunnan ollessä kyseessä oireiden ilmaantumiseen tartunnasta menee tavallisesti 3-6 viikkoa tartunnan saaneen herkistyessä punkin eritteille. Uusintatartunnassa oireet voivat ilmaantua jopa vuorokauden kuluessa.
Syyhypunkille tyypillistä on voimakkaasti, erityisesti iltaisin kutisevat näppylät tai pienet rakkulaiset näppylät, jotka useinmiten sijaistevat ranteissa ja sormihankaimissa
. Muita tavallisia näppylöiden sijaintipaikkoja ovat jalkaterät, nilkat, kainalot, vyötärön alue ja penis.
Syyhypunkin toteaminen
Infektion yhteydessä punkkien määrä on tavallisesti 10-30 yksilöä, mutta se voi olla huomattavasti suurempikin pienillä lapsilla ja vanhuksilla. Punkki on parhaiten löydettävissä sen kaivamien käytävien päistä, missä se näkyy pienenä mustana pisteenä. Punkki kaivetaan esiin neulalla, mihin punkki tarttuu sitä kaivettaessa ja punkin löytyminen varmistetaan suurentamalla objektilasille asetettu punkki mikrokoopilla. Joskus punkkia on kuitenkin vaikea löytää ja hoito annetaan muiden oireiden perusteella. Lähiympäristön muut oireiset henkilöt viittaavat myös mahdolliseen syyhyyn.
Syyhyn hoito.