Ruoasta syntyvä stressi voi olla vain jäävuoren huippu kaikkien muiden stressaavien aiheiden joukossa, jotka alun pitäenkin ovat olleet syynä syömishäiriön syntyyn. Kun joku läheinen sairastuu syömishäiriöön, voi helposti tuntea olonsa avuttomaksi ja hämmentyneeksi, ja jopa vihaiseksi. Valitettavasti monet terveydenhuollon ammattilaiset ovat lähes yhtä hämmentyneitä; vaikkakin syömishäiriöt ovat jatkuvasti kasvussa, tiedämme vielä valitettavan vähän syömishäiriöiden aiheuttajista. Ja vielä pahempaa on, ettei yksinkertaista ja nopeaa hoitokeinoa syömishäiriöihin näytä olevan.
Miksi he eivät ota itseään niskasta kiinni?
On löydettävissä yhteisiä “nimittäjiä” ihmisistä, joilla on syömishäiriö:
- He eivät ole ilkeitä, pahoja tai tee sitä uhmatakseen- Kyse ei ole vain “teini-iän ohimenevästä vaiheesta”- Syömishäiriö ei kehity siksi, että vanhemmat olisivat olleet puutteellisia tai epäonnistuneita- He eivät ole pelkästään nykyajan stressaavan tai pakkomielteisen kauneuskäsityksen uhreja- Heidän sairaudestaan ei vain “kasveta ulos” tai sitä “lakataan” sairastamasta.
Mikä on totta syömishäiriöistä?
Joitain asioita tiedetään, esimerkiksi:
- Syömishäiriöistä on kärsitty vuosisatojen ajan, näyttää vain, että nykyaikana syömishäiriöitä on vaikeampi hoitaa ja ne kestävät pidempään.- Linkki nykyajan laihuus-ihannointiin on olemassa. Ja vaikka dieetit eivät aiheutakaan syömishäiriöitä, uusi tutkimus on osoittanut, että nuoret naiset, jotka ovat voimakkaalla dieetillä, ovat 18-kertaistaneet riskinsä sairastua syömishäiriöihin. Heilläkin, joilla dieetti on kohtuullisella tasolla, on viisinkertainen riski sairastua syömishäiriöihin.- Vakavat psyykkiset ongelmat kasvattavat syömishäiriöön sairastumisriskin seitsenkertaiseksi. Erityisesti pakko-oireiseen häiriöön ja masennukseen liittyy syömishäiriön riski.
Kuinka yleisiä syömishäiriöt ovat?
Syömishäiriössä ihminen on tilassa, jossa suhde ruokaan on epänormaali, ruokailu ja ruokahalu ovat muuttuneet kontrolloiduksi ja epäterveet ruokailutottumukset ovat vallanneet sijaa siinä määrin, että häiriöt terveydentilassa ja normaalissa toiminnoissa ovat jo nähtävissä. Liikalihavuus on yleisin sairaus, mikä seuraa epäterveellisistä elämäntavoista. Liikalihavuudesta kärsii joka kymmenes maapallon ihmisistä. Toisaalta olemme jo niin tottuneet liikalihavuuteen, ettemme edes näe siinä mitään epänormaalia .
Bulimia nervosa, tai syöpöttelykaudet ja suolentyhjennykset (/oksentamiset), on myös tavallinen – 8 % naisista sairastuu siihen jossain vaiheessa elämäänsä. Tämä on yli puolet enemmän kuin on anoreksiaa sairastavia, joita on 3 % naisista. Miehet tai pojat sairastuvat huomattavasti harvemmin syömishäiriöihin kuin tytöt tai naiset, tosin syömishäiriöt ovat yleistymässä myös poikien ja miesten keskuudessa.
Syyt ovat moninaisia
Syömishäiriöiden syyt ovat moninaiset. Todennäköisesti kyseessä on usean eri tekijän yhteen liitetty tulos, mukaan lukien:
- Geneettinen taipumus- Opitut tavat ja reagoinnit erityisesti stressiin- Kulttuuriset ja sosiaaliset paineet, esimerkiksi olla laiha- Psykologiset tekijät. Anoreksiaa sairastavien naisten on todettu olevan neuroottisia, pakkomielteisiä, perfektionistisia ja huonon itsetunnon omaavia. Mutta usein kysytty hyvä kysymys on, että ovatko nämä tekijät anoreksian syy vai sen seurausta?- Biologiset muutokset. Aivojen ja kehon kemikaalien on todettu olevan epänormaalilla tasolla syömishäiriöissä, mutta vielä ei tiedetä miksi kehon kemia muuttuu tai miten tämä liittyy oireisiin.
Perheillä on keskeinen rooli paranemisprosessissa
Syömishäiriöiden hoito vaatii yleensä vuosien työn. Tämä aiheuttaa usein jännitteitä perheessä ja ongelmia kommunikoinnissa, mutta perheellä on, lääkärin rinnalla, keskeinen rooli läheisensä paranemisprosessissa.
Paranemiseen on kuljettava pitkä tie. Viiden vuoden jälkeen arviolta puolet syömishäiriötä sairastavista on parantunut, mutta monella heistä säilyy varautunut asenne ruokaan, syömiseen ja omaan painoon, vielä vuosienkin jälkeen.
Lähde
BBC Health – Eating disorders by Dr. Trisha Macnair