Sairaudet

Sylkirauhasten epiteelisolut erittävät adiponektiiniä

Adiponektiini on adiposytokiini, jolla on insuliinia herkistäviä ja immuunijärjestelmää sääteleviä ominaisuuksia. Tähän saakka on ajateltu, että adiponektiiniä muodostuisi vain rasvakudoksessa. Kreikkalaistutkimuksessa on kuitenkin löydetty adiponektiinia Sjögrenin oireyhtymää sairastavien potilaiden viljellyistä sylkirauhasten epiteelisoluista.

24.8.2006 Terve.fi

Tutkimuksessa tarkastettiin sylkirauhasnäytteitä ja sylkirauhasten epiteelisolujen viljeltyjä solulinjoja. Näytteet oli otettu viideltätoista primaarista Sjögrenin oireyhtymää sairastavalta ja 15 verrokilta, jotka kärsivät kserostomiasta eli suun kuivuudesta, mutta eivät primaarisesta Sjögrenin oireyhtymästä..

Tutkijat löysivät merkkejä adiponektiinistä Sjögrenin tautia sairastavien leesioista ja molemmilta ryhmiltä myös sylkirauhasen duktaalisista soluista. Kaikissa viljellyissä solulinjoissa ilmeni adiponektiinin mRNA:ta, mutta immunoblot-menetelmän perusteella adiponektiini ilmeni vain Sjögrenin oireyhtymää sairastavien solulinjoissa. Jatkotutkimukset osoittivat, että adiponektiiniä löytyi Sjögrenin oireyhtymää sairastavien sylkirauhasten epiteelisoluista 12 kertaa enemmän kuin muiden suun kuivuudesta kärsivien. Näyttääkin siltä, että adiponektiiniä voi erittyä myös sylkirauhasissa.

Lähde: Arthritis & Rheumatism 2006;54:2295-2299

Tällä palstalla julkaistaan Coronaria Media Oy:n terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettuja referaatteja kiinnostavista tutkimuksista.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi