Sydäntulehdus eli kardiitti tarkoittaa bakteerin tai viruksen aiheuttamaa, sydämen jonkin osan tulehduksellista tilaa.
Mahdollisesti tulehtuvia rakenteita sydämessä ovat sydänpussi, sydänlihas sekä sydämen sisäkalvo ja läpät.
Sydänpussin tulehdusta kutsutaan perikardiitiksi sydänlihaksen tulehdusta myokardiitiksi ja läppien ja/tai sisäkalvon tulehdusta endokardiitiksi. Sydänlihas ja -pussi tulehtuvat usein yhtä aikaa ja tällöin puhutaan myoperikardiitista.
Sydäntulehdukset ovat monien harmittominakin pidettyjen tautien, kuten perinteisen flunssan, pelättyjä jälkitauteja ja voivat hoitamattomana johtaa jopa kuolemaan.
Sydänlihastulehduksen aiheuttajat
Sydän voi tulehtua viruksen tai bakteerin aiheuttamana. Harvinaisempia aiheuttajia ovat sidekudostaudit kuten nivelreuma, sienet, Lymen-tauti eli borrelioosi ja eräät lääkkeet. Myös ympäristön epäpuhtaudet, kuten raskasmetallit, liuottimet ja häkä voivat aiheuttaa sydäntulehduksen.
Lisätietoa sydäntulehduksen oireista.
Riskitekijöitä sydämen tulehduksille ovat mm. synnynnäinen sydänvika, sydämen tekoläppä, sädehoito, sydämensiirto, elimistön puolustuskykyä alentavat taudit sekä aiemmin sairastettu sydäntulehdus.
Sydäntulehduksen seuranta
Lepo ja henkilön tilan seuranta on ensiarvoisen tärkeää ensimmäisten vuorokausien aikana sairauden toteamisesta. Veriarvoja, EKG:ta ja yleistilaa seurataan aluksi sairaalassa, missä toteutetaan tarvittava hoito.
Kotiutumisen jälkeenkin tilannetta on syytä kontrolloida 1-2 viikon välein muutaman kuukauden ajan sekä aina sydänoireiden ilmaantuessa. Seurantakäytännöt vaihtelevat sydäntulehduksen tyypistä ja oireiden vakavuudesta riippuen.
Sydäntulehduksen periytyvyys
Sairauden ei tiedetä periytyvän. Osalla altistavista tekijöistä on todettu periytyvyyttä.
Sydäntulehduksen ennuste
Suurin osa sydäntulehduspotilaista paranee muutamassa kuukaudessa. Paraneminen ja toipuminen vaativat sekä sairastajalta että hoitohenkilökunnalta kärsivällisyyttä.
Paraneminen tapahtuu asteittain ja se näkyy ensin väsymyksen ja heikkouden tunteen häviämisenä sekä ruokahalun palautumisena. Lopuksi sydänoireet lievenevät ja lopulta häviävät täysin. Tärkeintä ennusteen kannalta on levätä ja välttää elimistön tarpeetonta rasittamista tarpeeksi pitkän aikaa oireiden hävittyä.
Lisätietoa sydäntulehduksen hoidosta.
Lähteet:
Lommi J, Lehtonen J., Perikardiitti, Lääkärin käsikirja 2016.
Lommi J, Lehtonen J., Myokardiitti, Lääkärin käsikirja 2016.
ICD-10:
I40 Akuutti sydänlihastulehdus
B33.2 Viruksen aiheuttama sydäntulehdus
I40.1 Muihin sairauksiin liittymätön sydänlihastulehdus
I40.8 Muu määritetty akuutti sydänlihastulehdus
I40.9 Määrittämätön akuutti sydänlihastulehdus
I51.4 Määrittämätön sydänlihastulehdus