Terve.fi

Sydäntulehduksen oireet

Sydäntulehduksen oireet
Sydäntulehduksen oireet tulisi ottaa aina vakavasti. Hakeudu lääkäriin, jos tunnet sydäntulehdukseen viittaavia oireita.

Sydäntulehdus oireilee monin eri tavoin riippuen tulehtuneesta osasta ja tulehduksen aiheuttajasta. Oireet voivat olla rajuja ja akuutteja, mutta sydäntulehduksen voi sairastaa myös oireettomana.

Yleisiä oireita sydäntulehduksille ovat pitkittynyt kuumeilu ilman selviä paikallisoireita. Tätä voi edeltää useammankin antibioottikuurin syöminen. Oireina voi olla myös yleistä heikkouden tunnetta, painonlaskua, nivelsärkyä sekä yöhikoilua. Erityisesti sydänlihaksen tulehduksessa oireina voi olla rintakipua, rytmihäiriötuntemuksia ja tykyttelyä.

Vakava lihastulehdus voi, vaikkakin hyvin harvoin, johtaa vaaralliseen rytmihäiriöön, jolloin sydän pysähtyy ja seuraa äkkikuolema. Tekoläpän yhteydessä oireet voivat olla hyvinkin vähäisiä, sillä aiheuttajana voi olla ihmiselle vähemmän vaaralliset bakteerit.

Valtaosalla taudinkuva on muutenkin vähäoireinen ja taudin ennuste hyvä.

Sydäntulehduksen jäljille päästään usein käymällä potilaan tauti- ja oirehistoria sekä jo saadut hoidot huolellisesti läpi lääkärin kanssa. Riskitekijöiden olemassaolo ja normaalia virustautia seuraava suhteeton väsymys ja yleinen huonovointisuus sekä kuumeilu puoltavat sydäntulehdusten poissulkemista.

Sydäntulehdusten diagnostiikassa apuna käytetään mm. EKG-rekisteröintiä, laboratoriotutkimuksia, sydämen auskultointia (kuuntelemista), rintakehän röntgenkuvaa ja sydämen ultraääni- eli kaikukuvausta. Lisäksi on mahdollista ottaa sydämestä koepala, mutta tätä menetelmää ei juuri käytetä.

Normaalissa stetoskoopilla suoritettavassa sydämen auskultaatiossa voidaan todeta sydäntulehdukseen viittaava sivuääni tai sydänpussintulehduksesta johtuva hankausääni. Laboratoriokokeissa havaitaan usein infektioon viittaavat löydökset (suurentuneet S-CRP ja B-La). Sydäntulehduksen akuutissa vaiheessa myös kudosvauriosta kertovat sydänentsyymiarvot ja troponiinit voivat olla koholla. EKG:ssa sydäntulehdus näkyy tiettyjen tasojen nousuna ja rytmi- tai johtumishäiriöinä, mutta se voi olla myös normaali. Röntgenkuvassa voidaan nähdä suurentunut sydän ja kaikututkimuksessa sen heikentynyt toiminta ja mahdollinen sydänpussiin kertynyt tulehdusneste.

Sydäntulehdukset voivat löydöksineen ja oireineen muistuttaa huomattavan paljon hapenpuutteesta johtuvaa sydänlihasvauriota eli sydäninfarktia. Näiden erottaminen toisistaan ei ole aina helppoa.

Lähteet:

Lommi J, Lehtonen J., Perikardiitti, Lääkärin käsikirja 2016.

Lommi J, Lehtonen J., Myokardiitti, Lääkärin käsikirja 2016.

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »