Terve.fi

Sydänlihastulehdus iskee harvoin influenssapotilaalle

Sydänlihastulehdus iskee harvoin influenssapotilaalle
Influenssaan liittyvä sydänlihastulehdus on luultua harvinaisempi.
Julkaistu 28.6.2006

Influenssaan liittyvä sydänlihastulehdus on huomattavasti harvinaisempi vaiva kuin on luultu. Aiemmin julkaistujen tutkimusten perusteella sydänlihastulehduksen on arveltu iskevän jopa kymmeneen prosenttiin influenssapotilaista. Englantilaistutkimuksen mukaan sydänlihastulehdus on kuitenkin influenssapotilailla erittäin harvinainen, mutta luurankolihasten vauriot sen sijaan yleisiä.

Tutkijat arvelevat, että käsitys sydänlihastulehduksen yleisyydestä influenssan yhteydessä johtuu osittain muun muassa siitä, että aikaisemmissa tutkimuksissa on käytetty lihastulehduksen osoittamiseen epätarkempia menetelmiä. Joissakin tutkimuksissa on lisäksi tarkasteltu influenssan takia sairaalahoitoon joutuneita potilaita, jotka eivät edusta kaikkia influenssaa potevia.

Tutkimuksessa käytettiin erään influenssalääkkeen tehoa selvittäneen laajan tutkimuksen aineistoa. Tutkittavat olivat saaneet lumelääkettä. Mukana oli yhteensä 152 aikuista, jotka olivat hakeutuneet terveyskeskukseen influenssan takia. Tavallisesta lihastulehduksesta kertovan kreatiinikinaasin taso sekä sydänlihastulehduksen paljastavan I- ja T-troponiinien taso mitattiin verinäytteillä potilaiden tullessa terveyskeskukseen sekä kuuden ja 21 päivän kuluttua hoitoon hakeutumisesta.

Influenssa tarttuu hengitysilman ja kosketuksen välityksellä. Taudin itämisaika on yhdestä neljään vuorokautta. Itse sairaus alkaa äkillisesti ja kestää tavallisesti kolmesta päivästä viikkoon. Sen oireita ovat lihassärky, päänsärky, vilunväristykset, huonovointisuus ja väsymys. Lisäksi voi esiintyä muun muassa valonarkkuutta, kurkkukipua ja nivelkipuja. Nuha ei sen sijaan ole keskeinen oire.

Suomessa influenssaepidemioita esiintyy talvella ja kevättalvella. Influenssarokotus annetaan riskiryhmiin kuuluville eli esimerkiksi kroonisia sydän- ja keuhkosairauksia sairastaville. Rokotus ei suojaa tavalliselta flunssalta eli nuhakuumeelta.

Kommentoi »