Sairaudet

Suvi Tiilikainen: ”Tunnen joka päivä itseni tärkeäksi”

Suomen kauneimmalla naisellakin voi olla huono itsetunto ja akne. Miten meikkitaiteilija Suvi Tiilikainen oppi arvostamaan itseään aikuisena?

Teksti Hanna Pesonen
Kuvat Jouni Harala
26.10.2018

Energiapatukan voi pilkkoa todella moneen osaan ja syödä pitkin päivää. Sen lisäksi vatsaa saa täytettyä, kahvilla ja kokiksella. Muuta ei voi syödä, jotta mahtuu muotinäytösten mallikokoisiin vaatteisiin. Tällä lailla Suvi Tiilikainen ruokaili pahimmillaan kuuden vuoden ajan, kun teki mallintöitä. Kunnes päätti, että nyt saa riittää.

Suomen kaunein nainen eli vuoden 2000 Miss Suomi on nykyään arvostettu meikkitaiteilija ja kestokulmien tekijä. Yhä mallintöitä tekevä, upea kolmen pienen lapsen äiti tunsi itsensä liian isokokoiseksi vuosien ajan. Ruoan säännöstely pyöri parikymppisenä Suvin mielessä jatkuvasti. Se oli henkisesti raskasta, ja olo oli vetämätön. Vapaa-ajalla hän ei jaksanut tehdä muuta kuin maata sohvalla.

Syömiseni ei ollut tervettä. Olisinpa tajunnut, että voisin nauttia terveellistä ruokaa ja liikkua sen sijaan, että olen syömättä! Minulla meni paljon aikaa hukkaan. 2000-luvun alussa lihakset eivät vielä olleet muodissa.

– Pärjäsin sillä, etten syönyt. Olen aika mukavuudenhaluinen, eikä minulla ole koskaan ollut taipumusta urheilla liikaa, hän sanoo ja nauraa itseironisesti.

– Siksi olen äskettäin palkannut personal trainerin, joka potkii minusta tehoja irti.

"Elämä on paljon laadukkaampaa, kun lopettaa laihduttamisen"

”Elämä on niin paljon laadukkaampaa, kun lopettaa laihduttamisen.”

Näin Suvi kommentoi kollegansa kuvaa Instagramissa 6. toukokuuta. Silloin vietettiin Syömishäiriöliitto-SYLI:n Älä laihduta -päivää.

– Lopetin mallintyöt vuonna 2006 pitkälti siksi, etten jaksanut enää stressata painostani ja laihduttaa.

Nykyisin Suvi ei käy puntarilla tai kieltäydy ruoasta.

– Syön niin, että voin hyvin. Yritän välttää leipää ja sokeria, koska ne väsyttävät minua. En silti halua olla äiti, joka kieltäytyy, kun lapsi tarjoaa maistiaisia karkkipussistaan. Koko perhe syö samaa, itse tehtyä kotiruokaa.

– Minulla on kolme nirsoa poikaa, joten meillä menee paljon ihan täysjyvä-rakettispagettia ja perunaa. Onneksi pojatkin ovat innostuneet terveellisistä smoothieista.

Suvi haluaa yhä näyttää hyvältä muttei vahdi liikoja.

– Aiemmin naisihanteeni oli tosi laiha. Nykyään ihailen hyvinvoivia ja sopivasti lihaksikkaita naisia, joskaan ihan se fitein kroppa ei miellytä minun silmääni.

Helppohan sinun on, kun olet niin kaunis!

Tämän lauseen Suvikin on kuullut. Esimerkiksi meikkaajakoulussa jotkut kadehtivat häntä mallinuralla kertyneistä hyvistä verkostoista – ikään kuin ne olisivat tipahtaneet taivaalta ilman vuosien työtä.

"Huono isäsuhde on ollut yksi syy huonoon itsetuntooni."
En silti ajattele, että kauneus olisi ollut rasite. Misseys oli nuoruuteni haave, ja siitä on seurannut paljon hyvää. Mallin työ on kuitenkin rankka itsetunnolle. Siinä vertaa itseään koko ajan muihin. Jos minulla olisi tytär, en toivoisi, että hän lähtee alalle.

Ihan helppoa Suvilla ei ole ollut muutenkaan. Suvin isä oli alkoholisti. Nelilapsisen kemiläisperheen toiseksi nuorin tyttö turvautui äitiinsä. Huono isäsuhde nakersi tyttären itsetuntoa. Isä kuoli, kun Suvi oli 14.

– Ajattelin pitkään, että minulla on niin hyvä äiti, että se kompensoi huonoa isää.

Lasten saanti nosti kipeät muistot pintaan. Kun Suvi odotti esikoistaan, hän purskahti yllättäen itkuun lentokentällä.

– Huomasin pienen pojan, joka leikki isänsä kanssa. Aloin kyynelehtiä vuolaasti. Mieheni ihmetteli, mikä minulle tuli. Tajusin tuossa hetkessä, että näin jotain, mitä minulla ei koskaan ollut.

Tiilikaisilla käytetään hyvin vähän alkoholia lasten nähden. Suvi ei kuitenkaan halua, että siitä tulee tabu.

Tiedän, että alkoholismi on sairaus. Silti olen yhä katkera siitä, ettei isäni halunnut olla isä minulle ja sisaruksilleni. Aikuisena olen tajunnut, että se on osasyy huonoon itsetuntooni. Onneksi omilla lapsillani on maailman paras isä.

Rakkaus voittaa kaiken, sanotaan

Jotain sen tapaista tapahtui Suvillekin.

– Itsetuntoni on rakentunut vasta nykyisessä parisuhteessani. Sitä ennen tunsin oloni epävarmaksi ja minulla oli suuri tarve miellyttää muita.

Suvi ja pelaaja-agentti Jukka Tiilikainen ovat olleet yhdessä 15 vuotta, joista naimisissa 12. Mallikaunotar antoi ensin espoolaiselle jääkiekkoilijalle kolmet pakit mutta heltyi lopulta. Noin periksiantamattomassa miehessä täytyy olla jotain erityistä!

– Jukalla on ihana tapa kohdella naista. Saan häneltä kehuja päivittäin vielä 15 yhteisen vuoden jälkeenkin. Kehuminen on aitoa ja tulee spontaanisti. Tapa selvästi periytyy: Jukan isä ja vanhin poikani ovat samanlaisia. Nuorin taas hokee jatkuvasti, että äiti on liian nätti.

Miehen rakkaus ei jää pelkkiin kehuihin. Talvella Jukka voi esimerkiksi käydä tankkaamassa Suvin auton keskellä yötä ja hiekoittaa pihatien, jotta vaimo pääsee aamulla helpommin töihin.

Tunnen joka päivä, että olen tosi tärkeä. Olen myös onnekas, että mieheni on oikeasti jakanut vanhemmuudessa kaiken puoliksi.

Kasvatuksen malli tulee omalta äidiltä

Kolmen pojan äitinä Suvi on ottanut mallia omasta äidistään.

– Äitini onnistui jakamaan huomiota tasapuolisesti kaikille lapsille. Minulla on kaksi siskoa ja veli, enkä ole koskaan kokenut eriarvoisuutta sisarusten kesken. Pyrin samaan omien poikieni kanssa. Jos kehun yhtä, kehun samalla muitakin.

Rakkaan äidin sylissä vuonna 1982

Tiilikaisilla halaillaan ja pussaillaan paljon. Sekin tapa on perua Suvin lapsuudenkodista.

Kiitollinen tytär ajatteli pitkään, että haluaa olla aivan kuten äitinsä, joka teki kaikkensa lastensa eteen eikä ottanut mitään itselleen. Viime aikoina Suvi on kuitenkin tajunnut, ettei halua ja voi olla ihan yhtä uhrautuva.

– Kahdeksan vuotta meni ilman, että kaipasin omaa aikaa. Nyt olen huomannut, että olen parempi äiti, kun saan jotain pientä itselle. Teen esimerkiksi lyhyitä matkoja ystävieni kanssa.

Tiilikaisilla lapsille pidetään kuria, mutta toisaalta heillä saa olla hauskaakin. Kodin eteiskäytävässä on esimerkiksi lupa pelata pallopelejä.

– Meillä on tosi kivaa yhdessä, samoin pojilla keskenään.

Kamppailua oman ihon ongelmien kanssa

Meikkitaiteilijana ja kulmien tekijänä Suvi on jatkuvasti muiden iholla. Oman ihonsa kanssa hän on kuitenkin kamppaillut varhaisteinistä asti.

– Akne alkoi 12-vuotiaana. Välillä se on ollut parempi, mutta nyt se vaivaa taas. Mies löysi korvani takaa ihonalaisen finnin, jota luuli kasvaimeksi, koska se oli niin suuri! Sanoin, että se on iso finni, Suvi kertoo ja nauraa.

– Olen kokeillut kaikki mahdolliset lääkkeet ja tuotteet. Antibiootteja en suosittele kenellekään, Roaccutania kyllä. Sillä voi päästä aknesta eroon jopa pysyvästi.

Äskettäin Suvi alkoi jälleen käyttää ehkäisypillereitä, jotta iho tulisi parempaan kuntoon. Se on auttanut. Lisäksi hän on kärsinyt perioraalidermatiitista eli suunympärysihottumasta. Siihen löytyi apu otsonoidusta oliiviöljystä. Suvilla on myös lievä atopia. Sen vuoksi hän poistatti säärikarvansa laserilla, sillä iho ei kestänyt sheivaamista. Miltä tuntuu työskennellä kauneusalalla, kun oma iho ei voi hyvin?

Välillä on tuntunut, että tekisi mieli vaihtaa alaa ja piiloutua kotiin. Miten voin antaa ihonhoitovinkkejä, jos en hallitse omaakaan ihoani?

”Kulmakarvat vapauttavat naisia ja poistavat häpeää”

Suomalaiset naiset vähättelevät helposti kauneuttaan, Suvi tietää.

– Meillä voi olla ihmeellisiä ulkonäkökomplekseja asioista, joita kukaan muu ei edes huomaa. Sorrun tosin itsekin samaan. Harmittelen esimerkiksi, että aiemmin niin paksut hiukseni ovat ohentuneet iän myötä.

Kun Suvi meikkaa naisia, hän myös kannustaa.

Kaikissa on jotain kaunista. Se voi olla kauniin väriset silmät, upeat huulet, tuuheat ripset tai hienon muotoinen leukalinja. Kehun herkästi naisia ja todella tarkoitan niitä sanoja. Pyrin myös korostamaan näitä parhaita puolia, kun meikkaan.

Kauniilla meikillä ja kestopigmentoiduilla kulmilla on suuri vaikutus naisiin.

– Monen silmät oikein syttyvät, kun he nauttivat ehostuksesta ja sen tuomasta itsevarmuudesta. Saan auttaa myös heitä, joilla ei ole kulmakarvoja omasta takaa. Tällaisia ovat esimerkiksi alopeciaa sairastavat, jotka saattavat hikoilla meikatut kulmat pois jumppatunnilla.

– He ovat kiitollisia, kun arjesta jää pois monta stressaavaa tilannetta. Kulmakarvat vapauttavat ja poistavat häpeää. Se on hyvin palkitsevaa minulle.

Itseään sättiville naisille hänellä on armollinen ajatus.

– Unohdetaan pienet virheet ja ikämuutokset. Nautitaan elämästä, terveydestä ja ulkonäkömme parhaista piirteistä. Jokainen sortuu voivottelemaan peilin edessä. Pääasia, että voivottelu jää lyhyeen ja sitten keskitytään taas oikeasti tärkeisiin asioihin. Omalle mielelle on silti tärkeää pitää huolta itsestä. Ei rääkätä mutta huolehtia.

Kulmien laittamisesta on tullut iso trendi

Kulmakarvojen pigmentoijana Suvia pidetään alan guruna Suomessa. Microblading ja kestopigmentointi kiinnostavat niin paljon, että naiset kysyvät niistä Suvilta jopa ravintolan vessajonossa tai Linnanmäen huvipuistossa.

– Suomalaisnaisten kulmat ja ripset katoavat iän myötä. Se on varmasti yksi syy, miksi kulmien laittamisesta on tullut niin iso trendi.

Hän kouluttautui kulmien tekijäksi vuonna 2015. Siitä asti asiakkaita on riittänyt enemmän kuin hän ehtii ottaa vastaan. Nyt Suvi on löytänyt itselleen työntekijän, mikä helpottaa urakkaa.

Miksi juuri hän on niin suosittu?

Minulla on jännä kyky aistia, mitkä asiat ovat tulossa muotiin. Ehkä aloitin kulmien tekijänä oikeaan aikaan. Toisaalta meikkitaiteilijan työ on auttanut näkemään, mikä näyttää hyvältä kenenkin kasvoilla. Itse en tykkää liian tehdyistä kulmista.

Suvi ei suostu tekemään asiakkaalle mitään, mikä sotii hänen omaa estetiikan tajuaan vastaan.

Muoto ja väri suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa, mutta Suvi uskaltaa olla myös eri mieltä ja sanoa sen. Välillä hän kuulee epärealistisia toiveita.

– Kulmakarvojen paikkaa ei ole järkevää siirtää radikaalisti. Kulmia ei myöskään saa millään samaan tasoon, jos kasvoissa on lihasepätasapainoa.

Työssä näkyy sama ilmiö kuin plastiikkakirurgien vastaanotoilla. Silloin tällöin Suvin luo tullaan korjauttamaan jonkun toisen tekemiä kulmia.

– Autan, jos näen, että lopputuloksesta on mahdollista tehdä hyvä. Katastrofikulmia en kuitenkaan suostu korjaamaan.

”Käyn energiaterapiassa. Se puhdistaa mieltä ja tuo kevyen olon.”

Naisilla on tapana uskoutua kampaajille – ja samaa he tekevät kulmien laittajalle. Tuntuuko ihmisten kuuntelu raskaalta tunnista ja viikosta toiseen?

– Ei! On aivan ihanaa saada sellainen yhteys asiakkaaseen, että hän haluaa avautua.

Kropalle kauneusala on rankka. Suvi tekee kulmia 2–3 päivänä viikossa, sillä tarkka työ rasittaa etenkin niskaa ja silmiä. Ja kun kyse on toisen kasvoista, virheisiin ei ole varaa.

– Jotkut ajattelevat, ettei tämä ole edes työtä vaan harrastelua. Se ei pidä paikkaansa. Kun teen kulmia, minulla on paine tehdä kasvoille muutos. Se ei ole mitään näpertelyä. Kun taas meikkaan ihmisiä tavaratalossa, annan itsestäni paljon myös henkisesti.

Suvi itse uskoutuu energiaterapeutille. Hän käy tämän luona puolen vuoden välein – tai silloin, kun alkaa tuntua, että mielen päällä on liikaa raskaita asioita.

– Istun tuolissa, ja energiaterapeutti antaa minulle mielikuvia. Niiden avulla olen käsitellyt lapsuuteni kipeitä tunteita ja muita kuormittavia asioita. Terapia puhdistaa, ja siitä jää todella kevyt olo.

Kylmä suihku olisi monen uralle ikävä käänne

Suville se on uudenlaisen hyvinvointibisneksen alku. Hän on osakkaana kotimaisessa Amandan-kylmäsumusuihkuyrityksessä. Tavalliseen kotisuihkuun kiinnitettävän lisälaitteen takana on Suvin siskon mies Panu Vapaavalta. Suvi hoitaa yrityksen markkinointia ja sosiaalista mediaa.

Lupaus on, että kylmähoito lievittää kipua ja stressiä, edistää palautumista, parantaa vastustuskykyä ja rauhoittaa ylikierroksilla käyvää hermostoa. Suihkuun liitettävä lisäosa tuo kylmän veden iholle sumuna. Hyvät vaikutukset saa kahdessa minuutissa.

– Kyllä se tuntuu kylmältä mutta myös jäätävän hyvältä. Olen huomannut vaikutuksen stressitasoon ja unen laatuun.

– Reumaliitto on testannut suihkua ja suosittelee sitä. On ollut liikuttavaa lukea reumapotilaiden kirjeitä. Joku kertoi, miten pystyy taas leipomaan pitkästä aikaa. Nautin, kun saan olla mukana tekemässä muille hyvää.

Suvi ottaa kylmän suihkun monta kertaa viikossa. Muuten hän välttää tuomasta liikaa töitä kotiin. Kun Suvi tulee töistä, hän poistaa aina ensin meikit.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi