Terve.fi

Suun ympäristön ihottuma eli perioraalidermatiitti

Suun ympäristön ihottuma eli perioraalidermatiitti
Suun ympäristön ihottuma (perioraalidermatiitti): Suun ympäristön ihottuma on tauti, jossa suun ympäristössä esiintyy punoitusta, punoittavia näppylöitä tai märkänäppylöitä.
Julkaistu 11.3.2016

Suun ympäristön ihottuma (perioraalidermatiitti) on tauti, jossa suun ympäristössä esiintyy punoitusta, punoittavia näppylöitä tai märkänäppylöitä. Myös silmän ja nenän ympärillä voi esiintyä vastaavanlaisia ihomuutoksia.

Taudille on tyypillistä oireiden aaltoileva äkillinenkin vaihtelu. Ihottuma on naisilla tavallisempi kuin miehillä ja alkaa usein 20-30 vuoden iässä.

Mistä suun ympäristön ihottuma tulee?

Taudin tarkkaa syytä ei tunneta, mutta ärsyttävien ruoka-aineiden ja kosmeettisten aineiden on arveltu olevan mahdollisesti taudin taustalla.

Muita mahdollisia tekijöitä saattavat olla bakteeri- ja hiivainfektiot, hormonit, ehkäisytabletit ja paikallisesti käytetyt kortisonivoiteet. Auringonvalo ja saippuapesut pahentavat usein oireita.

On esitetty myös epäily taudin mahdollisesta sukulaisuudesta ruusufinnille. Tauti on syytä erottaa tavallisesta finnitaudista sekä atooppisesta ekseemasta että taliköhnätaudista.

Lapsilla suun ympäristön ihottumaa voi esiintyä ruoka-allergioiden ja sinkin puutoksen yhteydessä.

Miten suun ympäristön ihottumaa hoidetaan?

Hoitamaton tauti on luonteeltaan krooninen, mutta hoidolla taudin oireet paranevat usein muutamassa viikossa arpia jättämättä. Hoidon aikana saippuapesuja ja kosmetiikan käyttöä on syytä välttää.

Hoitoina käytetään paikallisia antibioottivoiteita ja antibioottikuureja suun kautta. Ihotautilääkäreiden määrättävissä oleva A-vitamiinijohdos isotretinoidi on tehokas vaikean taudin hoidossa. Hoidon jälkeen taudin uusiutuminen on mahdollista.

Kommentoi »