Terve.fi

Suomalaistutkimus: Odottavien äitien kilpirauhasen toimintaan on kiinnitettävä huomiota

Suomalaistutkimus: Odottavien äitien kilpirauhasen toimintaan on kiinnitettävä huomiota
Äidit, joilla on riski sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan, olisi hyvä tunnistaa jo ennen raskautta. Näin voitaisiin ehkäistä kohtukuolemien määrää.

Väitöstutkimuksen tulosten mukaan lapsen kohtukuoleman ja ensimmäisen elinviikon kuoleman riski on suurempi, jos äidiltä todetaan raskauden aikana kilpirauhastulehdukseen liittyviä vasta-aineita. Nämä vastasyntyneet olivat usein syntyneet hyvin ennenaikaisina, ennen 28. raskausviikkoa.

Tutkimustulosten perusteella olisi tärkeää tunnistaa mahdollisesti jo ennen raskautta ne naiset, joilla on riski sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan. Lisäksi raskaana olevien muuttunut kilpirauhasen toiminta pitäisi huomioida laboratoriotuloksia tulkittaessa.

Sikiö tarvitsee kilpirauhashormoneja normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Sikiön oma kilpirauhanen on toimintakykyinen vasta raskauden puolivälissä, joten alkuraskaudessa äidin kilpirauhanen tuottaa kilpirauhashormoneja myös sikiölle. Siksi äidin kilpirauhasen toiminnan on tarpeen vilkastua raskauden aikana. Kuitenkin jopa joka kymmenennellä odottavalla äidillä voidaan todeta kilpirauhasen toimintahäiriö.

”Raskaus on kilpirauhaselle kuin stressikoe, koska raskauden aikana sen toiminnan pitäisi vilkastua. Naisella, jolla on kilpirauhasen tulehdus tai lievä vajaatoiminta, on suuri riski ajautua varsinaiseen kilpirauhasen vajaatoimintaan jo raskausaikana”, kertoo LL Tuija Männistö.

Männistön väitöstutkimuksessa todettiin, että raskaudenaikainen kilpirauhasen vajaatoiminta tai kilpirauhasvasta-aineiden esiintyminen lisäsivät kuitenkin huomattavasti äidin riskiä sairastua myöhemmin kilpirauhassairauksiin. Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyi äideillä myös riski sairastua myöhemmin diabetekseen.

LL Tuija Männistö tutki väitöskirjatyössään äidin raskaudenaikaista kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintaa sekä kilpirauhasen vajaatoiminnalle altistavien kilpirauhasvasta-aineiden vaikutusta raskauden kulkuun, vastasyntyneen vointiin ja äidin myöhempään terveyteen. Tutkimusaineistona oli Pohjois-Suomen syntymäkohortti vuodelta 1985–1986. Aineisto kattaa kaikki vuoden aikana syntyneet lapset ja heidän äitinsä.

Lähde: THL

Julkaistu: 19.4.2011
Kommentoi »