Terve.fi

Suomalaistutkimus: Aneurysmat näyttävät pienenevän vuosi vuodelta - koko ja sijainti vaihtelevat sukupolvesta toiseen

Suomalaistutkimus: Aneurysmat näyttävät pienenevän vuosi vuodelta - koko ja sijainti vaihtelevat sukupolvesta toiseen

Tuoreiden tutkimusten mukaan puhjenneiden aivoaneurysmien määrät ovat laskeneet viimevuosina varsinkin alle 50-vuotiaiden ihmisten keskuudessa, tod
Mainos

Tuoreiden tutkimusten mukaan puhjenneiden aivoaneurysmien määrät ovat laskeneet viimevuosina varsinkin alle 50-vuotiaiden ihmisten keskuudessa, todennäköisesti tupakoinnin vähenemisen ansiosta. Tutkimuksessa haluttiin selvittää aivoaneurysmien ominaisuuksia potilaiden iästä riippuen.

Tuore Stroke -lehdessä julkaistu, pitkälti suomalaisvetoinen tutkimus selvitti puhjenneiden aneurysmien yleisimpiä sijainteja ja kokoja eri ikäisillä potilailla. Tutkimuksesta kävi ilmi, että nuorempien potilaiden kallonsisäiset aneurysmat näyttävät olevan pienempiä kuin iäkkäillä potilailla, ja taempana sijaitsevat puhkeavat aneurysmat ovat yleisempiä iäkkäämmillä potilailla kuin nuoremmilla.

Tutkimukseen otettiin potilasdataa yhdestä sairaalasta vuosilta 1989-2008. Potilaat jaettiin aina neljän vuoden kohortteihin, joiden mukaan aneurysmien yleisimpien tyyppien, koon ja sijainnin kehitystä pystyttiin seuraamaan.

Tutkimuksessa huomioitiin lopulta 2660 potilasta, joilla oli puhjennut aivoaneurysma. Potilaista 1176 eli 44 prosenttia oli alle 50-vuotiaita, ja 59 prosenttia kaikista tutkituista oli naisia. Ensisijaisena tuloksena havaittiin, että alle 50-vuotiailla puhjenneen aneurysman koko pieneni jatkuvasti. Esimerkiksi vuosien 1989-1992 tapauksista vuosiin 2005-2008 keskimääräinen puhjenneiden aneurysmien koko pieneni naisilla noin 16 prosenttia; 9,2 millimetristä 7,7 millimetriin. Saman aikavälin muutos miesten aneurysmien koossa oli noin 13 prosenttia; 9,3 millimetristä 8,1 millimetriin. Molemmat muutokset ovat tilastollisesti merkittäviä.

Toisena merkittävänä havaintona huomattiin, että 50-vuotiailla ja sitä vanhemmilla potilailla puhjenneiden aneurysmien koot eivät muuttuneet koko seurannan aikana merkittävästi. Sen sijaan posterioristen repeytymien osuus oli lähes kolminkertainen verrattuna nuorempiin potilaisiin, kun niiden määrä oli kaikista tapauksista noin 13 prosenttia.

Tutkimusta johtanut Miikka Korja Helsingin yliopistollisesta sairaalasta muistutti uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että aneurysmien hoitopäätökset eivät voi perustua pelkästään aneurysman kokoon.

- Monissa laitoksissa ympäri maailmaa neurologit ja neurokirurgit uskovat edelleen, että halkaisijaltaan alle 7 millimetrin kokoiset aneurysmat eivät puhkea lainkaan, joten näille potilaille ei aina anneta ennaltaehkäisevää hoitoa. Aivoverenkierron asiantuntijat ovat kuitenkin jo pitkään tienneet, että pienetkin aneurysmat puhkeavat ja nyt näyttää siltä, ​​että jopa keskimääräinen repeämiskoko pienenee. – Siksi hoitopäätökset eivät voi perustua vain kokoluokkaan, vaan riskitekijät, erityisesti tupakointi ja korkea verenpaine, täytyy huomioida päätöksenteossa, hän tiivisti.

Lähteet: Stroke 2018

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Julkaistu: 7.3.2018