Terve.fi

Suojaako influenssarokotus todella?

Suojaako influenssarokotus todella?
Joidenkin influenssa-aaltojen aikana saattaa käydä niin, että rokotteesta on vain hyvin vähän hyötyä.
Julkaistu 4.11.2011

- Rokote kyllä toimii ja suosittelemme sen käyttöä, mutta suoja ei ole niin hyvä, kuin usein raportoidaan, sanoo tutkijalääkäri Michael T. Osterholm Minnesotan yliopistosta Yhdysvalloista WebMD:n uutisessa.

Suomessa ei nenärokotetta – vaikka se on tehokkain lapsilla

Yhdysvaltalaisessa analyysissa huomattiin, että lasten kohdalla nenäsumutteena annettu rokote on tehokkaampi kuin influenssapiikki.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos jakaa vuosittain influenssarokotteet. Mukana ei ole nenäsuihketta. Miksei?

- Maahantuoja ei ole aikaisemmin tuo nut sitä Suomeen, vastaa rokotusohjelmayksikön tutkija Ulpu Elonsalo THL:stä. Aiemmin rokotetta on käytetty lähinnä USA:ssa, ja Elonsalon mukaan kaikki valmistajan tekemät rokotteet ovatkin menneet sinne.

Aiemmin tuotteella ei edes ollut myyntilupaa Euroopassa. Nyt kuitenkin on.

Nenärokotevalmistaja MedImmune LLC sai tammikuussa 2011 Fluenz-nimiselle rokotteelle myyntiluvan myös Euroopassa. Lupa koskee vain 2–18-vuotiaita..

Suomeen sumutetta ei ole kuitenkaan vielä tuotu.

“Nenäsuihketta pitäisi suosia lapsilla”

Tutkijalääkäri Osterholm sanoo, että nenäsuihketta olisi syytä suosia lapsilla piikin sijaan.

-Voisimme paremmin estää influenssaa, jos rohkaisisimme nenäsuihkerokotteen käyttöön lapsilla ja nuorilla.

Amerikkalaistutkijoiden mukaan nenärokote vaikuttaa peräti 83-prosenttisesti tutkituilla, joiden ikä vaihteli puolesta vuodesta seitsemään. Amerikkalaistiedon mukaan nenäsuihketta voivat käyttää myös aikuiset.

Teho vaihtelee vuosittain

Myös Suomessa virallinen kanta on, että varsinkin riskiryhmiin kuuluvien kannattaa ottaa influenssarokote. THL:stä kerrotaan, että rokotteen ottamisesta on hyötyä myös terveelle työikäiselle.

THL:stä myönnetään kuitenkin, että rokotteen teho vaihtelee vuosittain. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, miten hyvin rokotteeseen valitut viruskannat ja influenssavirusten rakenteet vastaavat toisiaan. Influenssavirukset muuntuvat koko ajan, ja muutokset vaikuttavat siihen, kuinka tehokkaasti rokote tepsii.

Myös rokotettavan omalla vastustuskyvyllä viruksia vastaan on merkitystä. Myös piikillä käynyt voi saada influenssan, mutta THL:n mukaan hänen oireensa ovat useimmiten lievempiä kuin rokottamattomalla.

THL: 70-90 prosentin suoja

THL tietää kertoa, että influenssarokote suojaa paremmin terveitä henkilöitä kuin heitä, joilla on kroonisia sairauksia.

Työikäisillä suoja vaihtelee 70-90 prosentin välillä, jos rokotevirukset vastaavat liikkeellä olevia influenssaviruksia.

Amerikkalaiset: suoja noin 59 prosenttia

Yhdysvalloissa tehty analyysi on tutkijalääkäri Osterholmin mukaan kattavin, mitä Yhdysvalloissa on koskaan tehty. Tutkijat kävivät läpi kaikkiaan 5 700 artikkelia ja tutkimusta. Niin sanotulla TIV-rokotteella, USA:n yleisimmin käytetyllä influenssarokotteella, oli noin 59 prosentin vaikuttavuus terveiden 18–65-vuotiaiden joukossa.

Suomessa jaetaan vuonna 2011-2012 THL:n kautta rokotteita, joiden nimet ovat Influvac® ja Fluarix®. Fluarix on niin sanottu TIV-rokote, jonka kaltaiset ovat yleisimpiä myös Yhdysvalloissa.

Kommentoi »