Terve.fi

Statiinilääkityksen lopettaminen altistaa uudelle aivoinfarktille

Aivoinfarktin sairastaneiden ei pitäisi lopettaa statiinilääkitystään, sillä lääkityksen lopettaneet ovat selvästi muita suuremmassa vaarassa sairastua uuteen aivoinfarktiin.

Aivoinfarktin sairastaneiden ei pitäisi lopettaa statiinilääkitystään, tuore taiwanilaistutkimus vihjaa. Lääkityksen lopettaneet ovat selvästi muita suuremmassa vaarassa sairastua uuteen aivoinfarktiin, tulokset osoittavat. Statiinit ehkäisevät uusia aivoinfarkteja estämällä verisuonitukkeumien muodostumista aivoverisuoniin.

Tulokset osoittavat, että uusi sairastuminen oli noin 40 prosenttia todennäköisempää, jos potilas lopetti lääkityksensä 3 – 6 kuukautta ensimmäisen sairastumisen jälkeen. Myös potilaiden riski menehtyä vuoden sisällä oli suurempi, jos he lopettivat lääkkeiden ottamisen.

Myös pienempiannoksinen lääkitys riitti pitämään uusiutumisriskin kurissa, mikä on tervetullut tieto potilaille, joille suuriannoksiset statiinilääkitykset eivät sovi.

Tulokset tukevat aikaisempia havaintoja, joiden mukaan aivoinfarktiriski on sitä pienempi mitä paremmin potilas noudattaa statiinilääkitystään.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Suomessa aivoinfarktiin sairastuu vuosittain noin 17 000 henkilöä.

Lähde: Journal of the American Heart Association

Lue myös:

Julkaistu: 21.8.2017
Kommentoi »