Sitrushedelmät vähentävät aivohalvausriskiä
Tanskalaistutkijat ovat saaneet lisätukea aikaisemminkin tehdylle havainnolle, jonka mukaan runsas hedelmien ja vihannesten nauttiminen suojaisi iskeemiseltä aivohalvaukselta. Yli 50 000 50-64-vuotiasta tanskalaista käsittäneessä väestötutkimuksessa havaittiin merkitsevä yhteys alentuneen aivohalvausriskin ja runsaan sitrushedelmien nauttimisen välillä. Samansuuntainen, mutta hiukan heikompi yhteys todettiin muiden vihannesten ja hedelmien ja sairastumisriskin välillä.
Sienet, sipuli ja valkosipuli vähentäneet aivohalvausriskiä.
Vihannesten ja hedelmien nauttimisen suhteen noin 54 000 tanskalaisen joukko jaettiin neljään ryhmään. Alempaan neljännekseen kuuluneet söivät vihanneksia ja hedelmiä keskimäärin noin 150 grammaa ja ylempään neljännekseen kuuluneet lähes 700 grammaa päivässä. Naiset ja hyvin koulutetut käyttivät vihanneksia ja hedelmiä runsaasti. Tupakoitsijat, verenpainepotilaat ja runsaasti alkoholia nauttivat söivät niitä vähäisemmässä määrin. Tutkimusaikana väestöjoukossa todettiin 266 sairaalahoitoa vaatinutta aivohalvausta. Ravinnon antama suojavaikutus näytti liittyvän etenkin raakoina syötäviin ja runsaasti C-vitamiinia sisältäneisiin vihanneksiin ja hedelmiin. Vähiten sairastuneita oli runsaasti sitrushedelmiä syöneiden joukossa. Tutkijat totesivat, että tuloksia saattoi osin vinouttaa se, että vihanneksia ja hedelmiä eniten syöneet elivät muutenkin terveellisemmin.
Uutispalvelu Duodecim ( American Journal of Clinical Nutrition 2003; 78:57-64 )