Terve.fi

Silmänpohjan ikärappeuman toteaminen


Silmänpohjan ikärappeuma voidaan havaita rutiininomaisessa silmätutkimuksessa jo ennen kuin tauti on heikentänyt näköä ja ennen pysyvien näkökenttäpuutosten kehittymistä. Silmätutkimus sisältää näöntarkkuuden mittauksen, jolla voidaan määrittää näöntarkkuus eri etäisyyksille (tarvittaessa silmälasien kanssa). Täydellisellä silmätutkimuksella voidaan sulkea pois tai tunnistaa taustalla olevia silmätauteja, kuten harmaakaihi ja glaukooma.

Silmälääkäri saattaa epäillä silmänpohjan ikärappeuman kuivaa muotoa, mikäli oftalmoskopiassa havaitaan silmänpohjassa pigmenttikokkareita ja drusenkeräytymiä (pieniä kellertäviä makulan alaisia kerääntymiä). Vaikka nämä muutokset voivatkin viitata varhaiseen tai keskivaikeaan rappeumaan, drusenit eivät yksinään osoita tätä yksiselitteisesti.

Amslerin ruudukon avulla voidaan tunnistaa silmänpohjan ikärappeumalle tyypillinen viivojen vääristyminen. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli lääkäri epäilee kosteaa muotoa, koska mitä varhaisemmassa vaiheessa tämä havaitaan, sitä helpompi sitä on hoitaa. Amslerin testissä potilas katsoo toisella silmällään ruutupaperia muistuttavan ruudukon keskellä olevaa pistettä. Jos ruudukon viivat näyttävät pisteen läheisyydessä kiemurtelevan, kyseessä voi olla silmänpohjan ikärappeuma. Tätä testiä voi jäljitellä katsomalla toisella silmällään ikkunan kehyksiä, seinäelementtejä tai kattotiiliä. Jos viivat ovat vääristyneitä, kannattaa hakeutua silmälääkärin vastaanotolle. Tämä ruudukon keskellä ilmenevä vääristyminen voi olla merkki taudin kosteasta muodosta ja tilanne on tutkittava.

Kuva 1 – Kun keskeinen näkö vaurioituu

 

Makulan rappeutuessa näkö aluksi sumenee ja kuvat vääristyvät siten, että suorat viivat mutkittelevat. Sairauden edetessä potilaat saattavat havaita mustan tai tumman alueen näkökentän keskellä. Silmälääkäri saattaa pyytää asiakastaan katsomaan toisella silmällään Amslerin ruudukon keskellä olevaa kohdistuspistettä. Jos ruudukon linjat näyttävät mutkittelevan lähellä kohdistuspistettä, kyse voi olla silmänpohjan ikärappeumasta.

Jos lääkäri epäilee taudin kosteaa muotoa, potilaalle pitäisi tehdä silmänpohjan väriainekuvaus eli fluoreseiiniangiografia. Tässä testissä ruiskutetaan fluoresoivaa väriainetta käsivarren laskimoon. Väriaineen kulkiessa verkkokalvon valtimoiden ja hiussuonten kautta laskimoihin, silmälääkäri ottaa erikoiskameralla useita valokuvia, jotka paljastavat mahdolliset verkkokalvon verenvuodot ja niiden sijainnin. Toimenpiteen avulla silmälääkäri voi suunnitella parhaan mahdollisen hoidon.

Silmäpohjan ikärappeuman oireet

Kaikista seuraavista oireista kannattaa kertoa heti lääkäreille:

  • näön sumeneminen
  • näön vääristyminen
  • värien haalistuminen
  • vaikeus lukea
  • vaikeus erottaa kasvoja
  • sokea läiskä keskeisen näön alueella

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Julkaistu: 27.11.2008