Terve.fi

Silmän rakenne


Huolimatta maineestaan herkkänä elimenä silmä on huomattavan joustava ja kestävä, jollaiseksi se on evoluution aikana kehittynyt kestääkseen lapsuudesta vanhuuteen saakka. Pallonmuotoinen, läpimitaltaan noin 2,5 senttimetrin kokoinen silmämuna on etuosastaan lievästi pullistunut. Se sijaitsee suojaavassa, luisessa kallon kuopassa, jota kutsutaan silmäkuopaksi, ja sen ympärillä on tyynymäinen rasvakudoskerros, sidekudosta ja lihaksia.

Silmäluomet ja -ripset toimivat tuulilasinpyyhkijöiden tavoin harjaten ja räpytellen jatkuvasti pois pölyä ja muuta jätettä, jota muuten voisi joutua silmään. Yläluomen takana sijaitseva kyynelrauhanen (katso kuva 1) erittää kyyneliä, jotka leviävät silmän pinnalle voidellen ja raviten sitä ja pitäen sen puhtaana roskista. Kyyneleet valuvat silmän nenänpuoleisista osista lähtevien kyynelteiden kautta nenään.

Sidekalvo eli konjunktiiva on ohut, väritön kalvo, joka peittää silmäluomien sisäpinnat ja kovakalvon etuosan. Kovakalvo eli skleera on silmän valkoisena näkyvä ulkokerros (siitä toinen nimitys eli silmänvalkuainen). Sidekalvo on niin herkkä, että tunnistaessaan vieraan esineen se automaattisesti laukaisee suojareaktion, kuten kyynelten vuotamisen tai silmien räpyttelyn.

Kuusi silmän ulkoista lihasta säätelee jokaista silmän pystysuuntaista, sivuttaista, vinottaista ja pyörittävää liikettä. Lihakset toimivat pareittain ja lähtevät silmämunan takaosasta ulottuen silmämunan sivuille kulkien sidekalvon alla (katso kuva 1).

Silmää ympäröi kolme erillistä kudoskerrosta, jotka muodostavat sen seinän (katso kuva 2). Uloin kerros (noin 1 millimetrin paksuinen) koostuu kollageenista. Se on nähtävissä silmämunan näkyvässä osassa sekä kovakalvona (silmänvalkuaisena) että sarveiskalvona, joka on kirkas, kupera ikkuna silmän etuosassa.

Keskimmäinen kerros, jota kutsutaan suonikalvostoksi eli uveaksi, käsittää värikalvon eli iriksen, sädekehän ja suonikalvon eli korioidean.  Värikalvo, joka on suonikalvoston pigmentoitunut, sininen, vihreä, ruskea tai jopa jonkin muun värinen osa, muodostaa värikalvon keskellä olevan mustan aukon eli pupillin ympärille renkaan. Pohjimmiltaan lihassyistä muodostuneena rengasmaisena verhona värikalvo säätelee silmään pääsevän valon määrää. Kuten automaattikamera, joka säätää aukkonsa suuruutta vallitsevan valaistuksen mukaan, värikalvon ei-tahdonalaiset lihakset avautuvat himmeässä valaistuksessa päästääkseen pupilliin enemmän valoa ja vastaavasti sulkeutuvat kirkkaassa valaistuksessa vähentääkseen pupilliin pääsevän valon määrää. Hyvä esimerkki silmän mukautumiskyvystä on vähäinen epämukavuuden tunne siirryttäessä pimeästä elokuvateatterista ulos aurinkoon. Vähäisetkin valaistuksen muutokset saavat silmän reagoimaan. Värikalvon lihakset sopeutuvatkin jatkuvasti ympäristöönsä.

Kuva 1 – Valon pääsy silmään

Valo kulkee silmään mustuaisen eli pupillin kautta värikalvon eli iriksen laajentuessa tai supistuessa (auetessa tai sulkeutuessa) kirkkauden mukaan. Yläluomen takana sijaitseva kyynelrauhanen erittää kyynelnestettä, joka voitelee silmää ja poistuu kyynelpussin ja kyynelkanavan kautta.

Kuva 2 – Silmän rakenne

Silmämunaa ympäröivät kannatinsiteet, rasvakudos ja lihakset. Se lepää suojaavassa luisessa taskussa, jota kutsutaan silmäkuopaksi. Kuusi silmän ulkoista lihasta säätelee silmämunan liikkeitä. Sarveiskalvo, joka on valon kohdentamista helpottava läpinäkyvä pullistuma ja kovakalvo, joka on silmän valkoinen osa, suojaavat silmän sisäosia. Näköhermo välittää näköaistimuksen aivoihin.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

 

Julkaistu: 24.11.2008