Terve.fi

Selkärankareuman kourista takaisin työelämään

Reuma on inhottava sairaus – se voi iskeä mihin tahansa silmän pienimmästä verisuonesta kehon suurimpiin niveliin ja elintärkeisiin elimiin. Useimmiten reuma on pitkäaikainen, jopa vuosikymmenien ajan jatkuva tauti. Ruston ja luun syöpyminen alkaa jo muutamassa kuukaudessa taudin puhkeamisesta.

Vuosien mittaan syöpymät laajenevat ja leviävät useampiin niveliin.

Selkärankareuma (Spondylarthritis ancylopoetica) on pitkäaikainen niveltulehdus lähinnä selkärangan, mutta usein myös raajojen nivelissä. Siitä kärsii myös Satu Pamilo. Pamilo on opiskelija, joka tekee sivutoimisesti myös mallin töitä. Reuma on kuitenkin paha vastus, jos näytöksiä pitää tehdä jopa viisi päivässä.

- Selän jaksaminen punnitaan. Tulehtuneet nilkat tuovat oman haasteensa, mutta olen tietoisesti köpötellyt jo kuukauden verran lähes päivittäin koroilla. Nilkkojen on vahvistuttava, jos aion jaksaa viisikin näytöstä päivässä. Viikko takaperin olin pitkästä aikaa kuvauksissakin, ja katsoessani kuvia tietokoneen ruudulta huomasin, että polvieni turvotus on selkeästi laskenut, Pamilo kirjoittaa Takaisintoimeen.fi:n blogissaan (sittemmin lopetettu).

Monilla reumapotilailla tauti on ajoittain aktiivinen ja pahenemisvaiheiden välillä on eripituisia oireettomia jaksoja. Joillakin saattaa esiintyä vain yksi tautivaihe, joka häviää itsestään jättämättä minkäänlaisia jälkiä tai korkeintaan lieviä toiminnallisia vaurioita. Useat kuitenkin kärsivät vaivasta niin kauan, kunnes lääkeyhdistelmä löytyy. Jos elimistön vastustuskyky voittaa taudin, reuma rauhoittuu joko pysyvästi tai ainakin pitkäksi aikaa. Tällöin työskentely helpottuu huomattavasti.

- Reuma on suonut minulle viimeinkin osittaisen rauhan. Oikea lääkeyhdistelmä on tuntunut löytyneen seitsemän eri lääkkeen yhdistelmästä ja olen voinut pitkästä aikaa unohtaa krooniset kivut. Ei ole olemassa asiaa, joka minut tekisi onnellisemmaksi kuin tieto siitä, että reumani alkaa irroittaa otettaan minusta, Pamilo huokaisee blogissaan.

Selkärankareuma on yhtä yleinen miehillä ja naisilla, mutta taudinkuva on miehillä vaikeampi kuin naisilla. Sairaalapotilaista suurin osa on miehiä. Läheskään kaikki sairastuneet naiset eivät tiedä sairastavansa lievää selkärankareumaa. Taudille altistava perinnöllinen riskitekijä on yleinen suomalaisilla. Suomessa on noin 10 000 hoitoa tarvitsevaa selkärankareumapotilasta, mutta arvioiden mukaan selkärankareumaa sairastaa väestöstä jopa yksi prosentti (Reumaliitto.fi).

Abbott on osallistunut artikkelin tuotantokustannuksiin.

Julkaistu: 3.11.2011
Kommentoi »