Terve.fi

Seksihalut kateissa? 13 mahdollista syytä

Seksihalut kateissa? 13 mahdollista syytä
Oletko sinä tai kumppanisi kadottanut mielenkiinnon seksiä kohtaan? Syitä haluttomuuteen on monia ja ne voivat olla sekä psykologisia että fyysisiä tai jopa molempia. Lapsiperheissä haluttomuutta saattaa ilmetä useinkin, sillä tyydyttävän seksielämän ylläpitäminen kaatuu yleensä kahdenkeskisen ajan puutteeseen, väsymykseen ja stressiin. Tässä WebMD- sivustolta poimitut 13 yleisintä seksihalujen tappajaa.
Julkaistu: 2.3.2010

1. Stressi

Saatat tehdä moniaasioita hyvin tai jopa paremmin stressinalaisena. Seksikkyys ei todennäköisestikuitenkaan kuuluu näihin asioihin. Työstressi, rahavaikeudet, sairasperheenjäsen ja muut vastaavat syyt vaikuttavat seksuaalisiin haluihin. Halukkuuttavoi lisätä pyrkimällä pitämään stressitasot kurissa joko stressiä lieventävienharjoitteiden avulla tai hankkimalla ammattiapua.

2. Parisuhdeongelmat

Selvittämättömätparisuhdeongelmat ovat yksi yleisimmistä syistä seksihalujen katoamiseen.Erityisesti naisilla tunnepuolella koettu läheisyys vaikuttaa suurestihalukkuuteen. Mielessä hautovat erimielisyydet, huono keskustelevuus, toisenluottamuksen pettäminen ja muut läheisyyttä vahingoittavat asiat voivat ajaaseksielämän pois raiteiltaan.

3. Alkoholi

Lasillinen tai kaksi eiaina välttämättä saa sinua oikeaan tunnelmaan. Alkoholi tunnetusti vähentääestoja, mutta se voi myös turruttaa seksuaalisen halun. Vaikka näin ei kävisi,saattaa toisen juopumus viedäkumppanin halut.

4. Liian vähäinen uni

Jos et pystykiihottumaan, saattaa syynä olla liian aikaiset aamut tai myöhäiset illat. Myös unettomuus ja uniapnea aiheuttavat haluttomuutta. Mikä tahansa untasi sittenhäiritseekään, se vaikuttaa myös seksielämääsi. Liian vähäinen uni nimittäinaiheuttaa väsymystä, mikä puolestaan syö seksihaluja.

5. Vanhemmuus

Vanhemmuus itsessään eivie seksihaluja, mutta ongelmaksi saattaa muodostua yhteisen ajan puute.Palkatkaa lastenhoitaja silloin tällöin huoltaaksenne myös parisuhdettanne. Joskyseessä on pieni vauva, voitte ajoittaa seksin harrastamisen tämän päiväuniaikaan.

6. Lääkkeet

Seksihaluja yleisimmin vähentäviälääkkeitä ovat muun muassa masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet,antihistamiinit, ehkäisypillerit, kemoterapia, HIV-lääkkeet, eturauhaslääkkeet,synteettinen progesteroni ja medroksiprogesteroni.Lääkkeiden vaihtaminen tai annosten muuttaminen saattavat auttaa asiaan. Joshuomaat seksihalujesi kadonneen pian lääkkeiden aloittamisen jälkeen, kannattaaasiasta keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

7. Kehonkuva

On vaikeaa tuntea oloaanseksikkääksi jos kärsii huonosta itsetunnosta vartalonsa vuoksi. Joskumppanillasi on tällaisia ajatuksia, kannattaa hänelle kertoa kuinka seksikäshän edelleen mielestäsi on.

8. Ylipaino

Ylipaino tailiikalihavuus on yhdistetty haluttomuuteen, seksuaalisiin suoritusvaikeuksiinsekä seksin nautinnollisuuden vähenemiseen. Syy ei ole selvä, mutta se saattaaolla yhteydessä itsetuntoon, epätyydyttäviin ihmissuhteisiin, sosiaaliseenleimaan ja muihin psykologisiin tekijöihin.

9. Erektiohäiriöt

Erektiohäiriö onerilainen seksuaalishäiriö kuin haluttomuus. Seksuaalisen suorituksenonnistuminen aiheuttaa miehille kuitenkin huolta, mikä voi vaikuttaaseksiviettiin negatiivisesti.

10. Alhainen testosteroni

Testosteroni lisäähalukkuutta, mutta miesten ikääntyessä sen erittyminen saattaa alkaa vähentyä.Kaikki miehet eivät menetä halujaan testosteronin vähetessä, mutta useimpienkohdalla näin valitettavasti tapahtuu. Testosteroni liittyy myös naistenhalukkuuteen, mutta naisten hormonaaliseen tasapainoon vaikuttaa moni muukin asia.

11. Masennus

Mikäli seksiviettisiyllättäen katoaa, voi kyseessä olla masennus. Itse masennuksen lisäksi monet masennuslääkkeet saattavat vaikuttaa haluihin negatiivisesti. Kliininenmasennus on vakava, mutta onneksi hoidettavissa oleva sairaus.

12. Vaihdevuodet

Noin puolilla naisistatapahtuu halujen vähentymistä vaihdevuosien aikaan. Vaihdevuosien aiheuttamatoireet, kuten emättimen kuivuus ja kipu seksin aikana saattavat tehdäkokemuksesta vähemmän nautinnollisen. Vaihdevuosien mukanaan tuomat oireet ovatsilti vain osa kokonaiskuvaa, sillä ikääntyvän naisen haluihin vaikuttaa myösparisuhteen tila, oma kehonkuva ja itsetunto, lääkitys sekä fyysinen terveys.

13. Läheisyyden puute

Seksi ilman läheisyydentunnetta vähentää haluja huomattavasti. Läheisyys ei ole vain alkusoittoa itseseksille, vaan paljon muutakin. Jos seksielämänne on tasapaksua, yrittäkääviettää enemmän seksitöntä intiimiyttä keskenänne. Puhukaa, hellikää jahierokaa toisianne. Opetelkaa näyttämään tunteitanne ilman seksiä. Kun läheisyyslisääntyy, myös halut kasvavat.

Kommentoi »