Terve.fi

Savipuoli

Savipuoli
Savipuoli eli pityriasis versicolor on sienen aiheuttama läiskäinen ihottuma, joka yleensä esiintyy ylävartalolla ja olkavarsissa.

Läiskät ovat talvisin ruskeita ja kesällä vaaleita. Tästä värivaihtelusta tauti on saanut latinankielisen nimensä (versicolor). Tauti on hyvin yleinen.

Mistä savipuoli tulee?

Taudin aiheuttaja on Pityrosporum ovale-niminen sieni, joka kuuluu ihon normaaliin sienikantaan eli kasvaa meidän kaikkien iholla. Tautia ei siis saada tartuntana. Miksi vain jotkut saavat taudin, vaikka sieni esiintyy kaikilla, on epäselvää. Mahdollisesti perityllä ihon laadulla on oma vaikutuksensa sairastuvuuteen.

Savipuolen oireet

Hyvin usein tauti on kestänyt pitkään ja hitaasti laajentunut ennen lääkäriin hakeutumista. Ylävartalolla nähdään pyöreitä tai soikeita talvella ruskeita ja kesällä vaaleita, hivenen hilseileviä läiskiä. Kooltaan läiskät ovat useimmiten 1-1,5 cm:n läpimittaisia, mutta aika usein ne yhtyvät isommiksi muodostelmiksi. Kutina on vähäinen tai olematon.

Miten savipuoli todetaan?

Diagnoosiin riittää ihottuman näkeminen. Koepalaa, sieniviljelyä tai verikokeita ei tarvita.

Miten savipuolta hoidetaan?

Savipuoli on helppo hoitaa. Taudilla on kuitenkin taipumus uusiutua Pityrosporum ovale -sienen kasvaessa takaisin. Käytetyistä hoitokeinoista lähes kaikki ovat tehokkaita.

Ihottuman hoito onnistuu helpoimmin ilman reseptiä saatavilla sienivoiteilla. Koska voidetta ei kuitenkaan voida levittää koko vartalolle, taudin uusiutuminen tapahtuu nopeammin kuin muilla hoidoilla. Myös ilman reseptiä saa apteekista seleenisulfidia sisältävää shampoota, jota levitetään koko vartalolle 3 kertaa viikossa 3 viikon ajan. Aine saa vaikuttaa yön yli, minkä jälkeen se pestään pois. Tämä on halpa ja tehokas hoito, mutta herkkäihoisilla ärsytysoireet ovat mahdollisia.

Lyhyt kuuri sisäisesti otettavalla lääkkeellä on taudin yksinkertaisin ja tehokkain hoitotapa. Nykyajan sienilääkkeillä on varsin vähän sivuvaikutuksia lyhyessä käytössä. Näitä lääkkeitä saa vain reseptillä, joten hoito vaatii lääkärissä käynnin. Tehokas tapa hoitaa on tarkistuttaa ihonsa keväällä ennen aurinkokautta ja hoitaa ihottuma tarvittaessa lyhyellä kuurilla. Tällöin kesän rusketus ei pääse aiheuttamaan valkoisia läiskiä savipuolialueille.

Ohje

Jos tiedät kokemuksesta, että sinulla on savipuoli, voit kokeilla hoitoa reseptivapaasti saatavilla sienivoiteilla tai seleenisulfidilla. Jos haluat välttää vaaleiden läiskien ilmestymisen kesällä, kannattaa savipuoli hoitaa keväällä. Paras ja pitkäkestoisin hoitotulos saadaan reseptillä määrättävillä sisäisesti otettavalla sienilääkkeillä.

Julkaistu: 11.3.2010
Kommentoi »