Terve.fi

Ruokavalio näyttää vaikuttavan non-Hodgkin-lymfooman riskiin

Ruokavalio näyttää vaikuttavan non-Hodgkin-lymfooman riskiin
Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan ruokavalio näyttäisi vaikuttavan naisten riskiin sairastua non-Hodgkin-lymfoomaan. Tapaus-verrokkitutkimuksessa tutkittiin 601 lymfoomatapausta ja 717 tervettä verrokkia vuosina 1995 – 2000.
Julkaistu 28.6.2006

Naisten, jotka nauttivat eniten maitotuotteita, riski oli 1,4-kertainen verrokkeihin nähden. Kananmunien osalta riski oli 1,8-kertainen ja A-vitamiinin osalta 1,4-kertainen. Monityydyttymättömät rasvat, hedelmät, vihannekset ja ravintokuidut näyttivät pienentävän riskiä. Kasviproteiinin tai kertatyydyttymättömien rasvojen (kuten rypsiöljy) saanti ei näyttänyt vaikuttavan riskiin. Riskin suuruus vaihteli lisäksi jonkin verran non-Hodgkin-lymfooman alatyypistä toiseen.

Dieetit, joissa on runsaasti proteiinia ja rasvaa, saattavat vaikuttaa ihmisen immuunijärjestelmään, joka voisi altistaa non-Hodgkin-lymfoomalle. Hedelmien ja vihannesten suojavaikutus voisi perustua antioksidanttivaikutukseen.

Kommentoi »