Haistelusta ei kuitenkaan ole apua ruokamyrkytysbakteereja vastaan, sillä niitä ei voi haistaa eikä maistaa ruuasta.
Ruokamyrkytys johtuu ruokaan joutuneista bakteereista, viruksista tai bakteerien muodostamista myrkyistä. Sen oireita ovat oksentelu, ripuli, pahoinvointi ja kuume.
Bakteereita on joka puolella elinympäristössämme. Ne voivat siirtyä helposti ruokaan ja alkaa lisääntyä. Esimerkiksi salmonellaa ja listeriaa voi olla tuotantoeläimissä, joista ne siirtyvät lihaan, kalaan ja myös kasviksiin.
Ruokamyrkytysbakteerien kasvua ehkäisee huolellinen käsienpesu ruuanvalmistuksen yhteydessä, kylmäketjun säilyttäminen sekä ruokien riittävä kuumennus valmistuksen yhteydessä.
Lämpimänä tarjottava ruoka on pidettävä lämpimänä, yli 60-asteisena, tai jäähdytettävä nopeasti jääkaappilämpötilaan (2 – 5 astetta). Jos ruokaa lämmitetään uudelleen, se tulee kuumentaa kiehuvan kuumaksi.
Ruokia ei kannata kuskailla turhaan
Yksinkertaiset mökkikeittiöt, ulos katetut ateriat ja kauppareissut lämpiminä päivinä saattavat katkaista elintarvikkeiden kylmäketjun ja lopputuloksena on pilaantunutta ruokaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa keinoista, joiden avulla ruuat saa säilymään myös helteillä.
– Jos mökillä on jääkaappi, se on pidettävä tarpeeksi kylmänä. Myös vakuumipakatut ruuat on säilytettävä kylmässä, muistuttaa Eviran ylitarkastaja Taina Niskanen.
Kylmälaukut ja kylmäkallet takaavat ruuan katkeamattoman kylmäketjun kaupasta mökille asti. Niskanen toteaa, että ruokia ei kannata kuljettaa mökille kotoa asti; lähempääkin löytyy usein hyvä ruokakauppa. Ruokien kuljetusaika on syytä pitää mahdollisimman lyhyenä.
Ruokamyrkytysbakteerit villiintyvät kesäpöydässä
Elintarvikkeiden säilytyksestä ei tarvitse stressata, sillä ruoka säilyy pilaantumattomana muutaman yksinkertaisen keinon avulla.
Kylmäsäilytyksen lisäksi täytyy muistaa, että ruokia ei kannata makuuttaa tarjolla turhan pitkään. Etenkin kun pöytä katetaan ulos, on hyvä ottaa esille vain se määrä ruokaa, joka menee kaupaksi.
– Jo tunti riittää siihen, että bakteerit alkavat lisääntyä valmiissa ruuassa, Niskanen varoittaa lämpimän kelin vitsauksista.
Kokki pesee tietenkin omat kätensä, mutta myös käsiteltävät kasvikset ja hedelmät. Keittiöön on hyvä varata omat leikkuulaudat ja välineet erilaisille elintarvikkeille. Lisäksi Niskanen suosittelee valmistamaan etenkin liharuuat aina täysin kypsiksi. Naudanpihvin voi halutessaan jättää keskeltä raa’aksi. (Finfood)