Terve.fi

Rintasyöpä ei sulje pois raskautta

Rintasyöpä ei sulje pois raskautta
Julkaistu: 23.3.2012

Tämän tyyppiset rintakasvaimet ovat erityisen herkkiä kehon estrogeenimäärälle, ja löydöksissä viitataakin niihin huoliin, joiden mukaan raskaus saattaisi kohottaa kiertävän estrogeenin määrää ja sitä kautta aiheuttaa syövän palautumisen.

Tutkimustulosten mukaan raskaaksi tuleminen mihin tahansa aikaan rintasyöpädiagnoosin jälkeen ei kohota syövän uusiutumisen riskiä. Ei edes silloin, kun raskaus tapahtuu kahden vuoden sisällä syöpädiagnoosin jälkeen, tutkijat sanovat.

Tutkijat huomauttavat, että itse asiassa raskaaksi tulleet rintasyöpäpotilaat vaikuttaisivat selviytyvän pidempään kuin ne, jotka eivät tule raskaaksi.

Tutkimukseen osallistui 333 rintasyöpäpotilasta, jotka myöhemmin tulivat raskaaksi, sekä 874 rintasyöpäpotilasta, jotka eivät tulleet raskaaksi. Keskimäärin viisi vuotta kestäneen seurantajakson aikana rintasyöpä uusiutui 30 prosentilla naisista.

57 prosentilla tutkimukseen osallistuneista naisista oli estrogeenireseptori-positiivinen rintasyöpä. Raskaaksi tulemisella ei ollut vaikutusta siihen, kuinka pitkään estrogeenireseptori-positiiviset tai -negatiiviset rintasyöpäpotilaat selvisivät ilman, että heidän syöpänsä uusiutui.

Tutkimuksen toissijainen päämäärä oli selvittää, miten raskaus vaikuttaa selviytymiseen kaiken kaikkiaan.

– Havaitsimme, että raskaaksi tulevilla rintasyöpäpotilailla on myös alhaisempi kuolinriski verrattuna niihin, jotka eivät tulleet raskaaksi, tutkijat kertovat.

Kommentoi »