Kirpeän raikasta

Rapsakka retikka maistuu raakana ja marinoituna – kokeile vaikka retikka-siikasalaatin reseptiä!

Kirpeän raikas retikka on retiisinsukuinen juures, joka voi kasvaa jopa metrin mittaiseksi. Paitsi raakana, se on herkullista myös mausteliemessä marinoituna. Katso myös maistuvan retikka-siikasalaatin resepti!

24.2.2024 | Päivitetty 20.5.2024 | Voi hyvin

1. Perinteinen rohtokasvi

Retikka on vanha viljely- ja rohtokasvi. Sitä on viljelty Aasiassa vuosituhansia, ja se tunnettiin Egyptissä jo pyramidien rakentamisen aikaan.

Maultaan ja suutuntumaltaan retiisiä muistuttavaa juuresta käytetään paljon japanilaisessa ruoanvalmistuksessa. Japanin ohella Kiina ja Korea ovat suurimpia retikan tuottaja- ja käyttäjämaita.

2. Valitse sileä ja napakka yksilö

Kaupan vihannestiskiltä löydät useimmiten vaaleita, pitkulaisen muotoisia retikkapaloja, jotka on pakattu muovikelmuun. Kokonaisista retikoista kannattaa valita sileä, napakka ja ehjäkuorinen yksilö. Retikasta tunnetaan myös pyöreitä ja kiilamaisia lajikkeita sekä puna- ja musta- kuorisia versioita.

3. Sinappiöljyt virkistävät aineenvaihduntaa

Retikan raikkaan kirpeä maku johtuu sen sisältämistä sinappiöljyistä. Ne vilkastuttavat aineenvaihduntaa, erityisesti ruoansulatusta ja sapen eritystä. Vähäkalorisena ja kuitupitoisena juures sopii mainiosti keventäjän lautaselle.

4. Salaatteihin ja wokkeihin

Rouskuva ja mehukas retikka sopii syötäväksi niin raakana, kypsennettynä kuin pikkelöitynäkin. Käytä sitä salaateissa, vokkiruoissa ja dippivihanneksena. Kokeile myös valkosipuliperunoiden tapaan haudutettuna.

5. Säilyy kylmässä

Säilytä retikkaa muiden juuresten tapaan kylmässä, +2–4 asteessa. Kelmuun käärittynä tai ilmatiiviiseen rasiaan pakattuna se säilyy jääkaapissa 2–4 viikkoa.

Salaatti, jossa inkivääri-piparjuuriliemessä hölskytetyt retikat ja graavikalaa.
Inkivääri-piparjuuriliemessä hölskytetyt retikat, graavikala ja wasabilla maustettu kastike tekevät salaatista japanilaishenkisen. Salaatista saa vegaanisen korvaamalla kalan muulla proteiinilla. Katso reseptiltä alta!

Retikka-siikasalaatti

2 annosta, 40 minuuttia, gluteeniton

2 dl edamame-soijapapuja (pakaste)

1 (noin 100 g) rapea pikkusalaatti

10 cm pala kurkkua

8 retiisiä

150 g graavisiikaviipaleita

2 dl hölskytysretikkaa

Päälle:

1½ rkl ruohosipulisilppua

2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä

Kastike:

½ dl (vegaanista) majoneesia

2 tl wasabia

noin 2 rkl retikkalientä

Hölskytysretikat:

250 g retikkaa

1 dl vettä

½ dl väkiviinaetikkaa

½ dl sokeria

½ tl suolaa

muutama lastu tuoretta piparjuurta ja inkivääriä

  1. Tee ensin hölskytysretikat. Kuori retikka ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi mielellään vihannesleikkurilla.
  2. Mittaa liemiainekset tiiviiseen puolen litran purkkiin ja hölskytä, kunnes sokeri on liuennut.
  3. Lado retikat purkkiin piparjuuri- ja inkiväärilastujen kera, sulje ja hölskytä reippaasti. Siirrä retikat jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Kääntele purkkia pari kertaa.
  4. Tee sitten salaatti. Kiehauta soijapavut pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja anna jäähtyä.
  5. Halkaise salaatti kahtia. Huuhtele, valuta ja revi puolikkaat kahdelle lautaselle.
  6. Suikaloi kurkku ja viipaloi retiisit. Kiepauta siikaviipaleet löyhiksi rulliksi. Valuta retikat.
  7. Jaa salaattiainekset ryhmiksi lautasille. Ripottele päälle ruohosipulia ja siemeniä.
  8. Mausta majoneesi wasabilla ja notkista seos retikkaliemellä. Tarjoa salaatin kastikkeena.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt