
Rapsakka retikka maistuu raakana ja marinoituna – kokeile vaikka retikka-siikasalaatin reseptiä!
Kirpeän raikas retikka on retiisinsukuinen juures, joka voi kasvaa jopa metrin mittaiseksi. Paitsi raakana, se on herkullista myös mausteliemessä marinoituna. Katso myös maistuvan retikka-siikasalaatin resepti!
1. Perinteinen rohtokasvi
Retikka on vanha viljely- ja rohtokasvi. Sitä on viljelty Aasiassa vuosituhansia, ja se tunnettiin Egyptissä jo pyramidien rakentamisen aikaan.
Maultaan ja suutuntumaltaan retiisiä muistuttavaa juuresta käytetään paljon japanilaisessa ruoanvalmistuksessa. Japanin ohella Kiina ja Korea ovat suurimpia retikan tuottaja- ja käyttäjämaita.
2. Valitse sileä ja napakka yksilö
Kaupan vihannestiskiltä löydät useimmiten vaaleita, pitkulaisen muotoisia retikkapaloja, jotka on pakattu muovikelmuun. Kokonaisista retikoista kannattaa valita sileä, napakka ja ehjäkuorinen yksilö. Retikasta tunnetaan myös pyöreitä ja kiilamaisia lajikkeita sekä puna- ja musta- kuorisia versioita.
3. Sinappiöljyt virkistävät aineenvaihduntaa
Retikan raikkaan kirpeä maku johtuu sen sisältämistä sinappiöljyistä. Ne vilkastuttavat aineenvaihduntaa, erityisesti ruoansulatusta ja sapen eritystä. Vähäkalorisena ja kuitupitoisena juures sopii mainiosti keventäjän lautaselle.
4. Salaatteihin ja wokkeihin
Rouskuva ja mehukas retikka sopii syötäväksi niin raakana, kypsennettynä kuin pikkelöitynäkin. Käytä sitä salaateissa, vokkiruoissa ja dippivihanneksena. Kokeile myös valkosipuliperunoiden tapaan haudutettuna.
5. Säilyy kylmässä
Säilytä retikkaa muiden juuresten tapaan kylmässä, +2–4 asteessa. Kelmuun käärittynä tai ilmatiiviiseen rasiaan pakattuna se säilyy jääkaapissa 2–4 viikkoa.

Retikka-siikasalaatti
2 annosta, 40 minuuttia, gluteeniton
2 dl edamame-soijapapuja (pakaste)
1 (noin 100 g) rapea pikkusalaatti
10 cm pala kurkkua
8 retiisiä
150 g graavisiikaviipaleita
2 dl hölskytysretikkaa
Päälle:
1½ rkl ruohosipulisilppua
2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
Kastike:
½ dl (vegaanista) majoneesia
2 tl wasabia
noin 2 rkl retikkalientä
Hölskytysretikat:
250 g retikkaa
1 dl vettä
½ dl väkiviinaetikkaa
½ dl sokeria
½ tl suolaa
muutama lastu tuoretta piparjuurta ja inkivääriä
- Tee ensin hölskytysretikat. Kuori retikka ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi mielellään vihannesleikkurilla.
- Mittaa liemiainekset tiiviiseen puolen litran purkkiin ja hölskytä, kunnes sokeri on liuennut.
- Lado retikat purkkiin piparjuuri- ja inkiväärilastujen kera, sulje ja hölskytä reippaasti. Siirrä retikat jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Kääntele purkkia pari kertaa.
- Tee sitten salaatti. Kiehauta soijapavut pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja anna jäähtyä.
- Halkaise salaatti kahtia. Huuhtele, valuta ja revi puolikkaat kahdelle lautaselle.
- Suikaloi kurkku ja viipaloi retiisit. Kiepauta siikaviipaleet löyhiksi rulliksi. Valuta retikat.
- Jaa salaattiainekset ryhmiksi lautasille. Ripottele päälle ruohosipulia ja siemeniä.
- Mausta majoneesi wasabilla ja notkista seos retikkaliemellä. Tarjoa salaatin kastikkeena.