Terve.fi

Raskausajan masennuslääkitys yhteydessä lapsen mielenterveysongelmiin

Raskausajan masennuslääkitys yhteydessä lapsen mielenterveysongelmiin
Äidin masennuslääkkeiden syönti raskauden aikana on yhteydessä kohonneeseen mielenterveyshäiriöiden riskiin lapsella. Lue lisää.
Julkaistu: 5.10.2017

Äidin masennuslääkkeiden syönti raskauden aikana on yhteydessä kohonneeseen mielenterveyshäiriöiden riskiin lapsella, toteaa vastavalmistunut tanskalaistutkimus. Kokonaisriski on kuitenkin hyvin matala. 16-vuotiaana vain kolmella prosentilla tutkimuksessa mukana olleista noin 900 000 lapsesta oli diagnosoitu mielenterveyshäiriö.

Lapsilla, joiden äidit söivät masennuslääkkeitä raskauden aikana, oli yhteensä 27 prosenttia suurempi todennäköisyys kärsiä myöhemmin mieliala-, ahdistus-, käytös-, tai autistisista häiriöistä kuin lapsilla, joiden äidit söivät masennuslääkkeitä ennen raskautta mutta eivät sen aikana. Tutkimuksessa tarkasteltiin laajasti eri tyyppisiä mielenterveyshäiriöitä sen sijaan, että oltaisiin keskitytty lähinnä johonkin tiettyyn häiriöön.

Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että äidin hoitamattomat mielenterveysongelmat nostavat lapsen mielenterveyshäiriöiden kehittymisen riskiä. Tästä syystä myös äidin hoitamattomat mielenterveyshäiriöt saattoivat selittää tuloksia eivätkä vain masennuslääkkeet.

Tutkimuksessa seurattiin vuosina 1998 – 2012 syntyneitä lapsia vuoteen 2014 saakka. Pisin seuranta-aika oli 16 vuotta. Noin 14,5 prosentille lapsista, joiden äidit aloittivat masennuslääkkeiden käytön raskauden aikana, kehittyi jokin mielenterveyshäiriö. Lapsista, joiden äidit eivät olleet koskaan syöneet masennuslääkkeitä, noin 8 prosentilla todettiin jokin mielenterveyshäiriö tutkimuksen aikana. Mikäli äidit lopettivat masennuslääkkeiden käytön raskauden aikana, lapsista 11,5 prosentilla kehittyi jokin mielenterveyshäiriö.

Verrattuna lapsiin, joiden äidit eivät olleet koskaan käyttäneet masennuslääkkeitä, lapsille, joiden äidit aloittivat lääkkeiden käytön raskauden aikana, oli 56 prosenttia suurempi riski kehittyä jokin mielenterveyshäiriö. Jos äidit jatkoivat masennuslääkkeiden käyttöä raskauden ajan, riski oli 64 prosenttia suurempi.

Sillä ei ollut vaikutusta tuloksiin, mitä masennuslääkkeitä äidit ottivat raskauden aikana. Kuitenkin kaikkein suurin riski mielenterveyshäiriöille oli lapsilla, joiden äidit käyttivät SSRI-masennuslääkkeiden lisäksi myös jotain muita masennuslääkkeitä.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »