Terve.fi

Rasitusrintakipu eli angina pectoris

Rasitusrintakipu eli angina pectoris

Valtimonrasvoittumistautisessa sepelvaltimossa verenkierto saattaa riittää vain liikkumattomaan tai hieman liikuntaa sisältävään elämäntapaan. Sydäntä kuormitettaessa, esimerkiksi lihastyöskentelyn, raskaan aterian tai stressaavien tilanteiden takia, verenkierto sydänlihaksessa ei ehkä ole riittävä ja tämä aiheuttaa rintakipuja ja hengästyneisyyttä.
Mainos

Klassinen angina pectoris eli rasitusrintakipu liittyy siis rasitukseen toistuen samanlaisena aina rasituksen uusiutuessa ja se menee ohi levähtämällä ja nitrolla muutamassa minuutissa. Rintakivun luonne on yleensä puristava, ja sijaitsee rintalastan takana säteillen käsiin tai vasempaan käteen, leukaan, kaulalle tai hartioihin. Naisilla angina pectoris voi olla pelkkää rasitushengenahdistusta. Kylmä ilma, tuuli ja pakkanen voivat myös lisätä oireita.

Kun samat, rasituksessa ilmenevät, oireet, tulevat esiin jo levossa, on kyseessä epävakaa angina pectoris, joka ennakoi ongelmia sydämen toiminnassa ja vaatii pikaista erikoislääkärin arviota. Angina pectorista hoidetaan elintapojen korjauksella, lääkehoidoilla ja tarvittaessa vaikeaoireisissa tilanteissa valtimoihin kajoavilla toimenpiteillä, kuten pallolaajennuksella ja ohitusleikkauksella.

Julkaistu: 24.11.2005