Voi hyvin

Raakaruokailijan suosikit

Raakaruokailijan suosikit
Mistä raakaruokailijan ateriat koostuvat? Voi hyvin listaa perusainekset.
Julkaistu 29.5.2013

Tuoreet vihannekset

Käytä runsaasti erilaisia vihanneksia ja suosi sesongin vihannestarjontaa. Nauti talvella juureksia ja kaaleja, kesällä lehtivihanneksia, kesäkurpitsaa, kurkkua, tomaattia ja yrttejä. Suosi luomutuotteita.

Marjat ja hedelmät

Käytä runsaasti kotimaisia marjoja ja omenia. Jälkiruoat, kakut ja smoothiet voi makeuttaa liotetuilla taateleilla, viikunoilla tai rusinoilla ja kypsillä banaaneilla.

Pähkinät ja siemenet

Pähkinöistä ja siemenistä saa hyviä rasvoja, proteiinia, vitamiineja ja kivennäis­aineita. Niitä kannattaa syödä päivittäin ja vaihdella lajeja. Kokeile saksanpähkinöitä, pekaanipähkinöitä, hasselpähkinöitä, cashewpähkinöitä ja kuorellisia manteleita. Siemenistä parhaita ovat auringonkukan-, seesamin-, hampun-, pellavan- ja kurpitsansiemenet. Siemenet on hyvä liottaa ennen käyttöä.

Viljat

Viljanjyvät kannattaa idättää ja jauhaa raaka­puuroksi tai kuivata näkkileiväksi. Viljan jyvän itäessä niiden elimistöä happamoittava vaikutus häviää. Suosi gluteenittomia viljoja ja viljan tapaan käytettäviä siemeniä, kuten tattaria, hirssiä ja kvinoaa.

Idut ja versot

Erilaiset siemenet ovat arvokasta ravintoa, mutta idättämällä niistä saa entistä parempia: siementen vitamiinipitoisuus kasvaa ja sulavuus paranee. Siemenistä tulee idättämisen jälkeen entsyymipitoista tuoreravintoa.

Vihreät versot, oraat ja kaikki tumman­vihreät yrtit, lehtivihannekset, kuten nokkonen, pinaatti, persilja, lehti- ja parsa­kaali ja tammenlehväsalaatti, sisältävät runsaasti klorofylliä (lehtivihreää), vitamiineja, kivennäisaineita, amino­happoja ja entsyymejä. Eniten lehtivihreää on chlorella-jauheessa.

Käytä ituja ja vihreitä vihanneksia runsaasti salaateissa tai pyöräytä niistä viherpirtelöitä. Nesteeksi sopii tuoremehu­lingolla tehty porkkanamehu. Avokado pyöristää maun. Helpon viherlisän saa pakasteena myytävästä orasmehusta.

Kommentoi »