Voi hyvin

Pyhät puut: Koivu lisää luovuutta

Pyhät puut: Koivu lisää luovuutta
Koivu voi suoda terveyttä ja mielen hyvinvointia. Koivujen seassa tanssivat metsänhenget ja keijut.
Julkaistu 30.5.2023

Koivu kruunaa kesän ja juhlistaa juhannusta. Se edustaa puhtautta ja kauneutta. Samaanit käyttivät koivua väylänä henkimaailmaan. Puu koristeltiin ja pyhitettiin. Koivu oli akseli, jonka varassa kaikkeus pyöri.

Nykyään puhutaan loitsujen sijaan luovuudesta. Intuitio taas on korvannut magian. Pohjimmiltaan on kyse samasta asiasta, yllättävästä ja uudesta näkökulmasta. Jokin muuttuu toiseksi. Heittäydy tänä suvena estoitta koivun käsivarsille ja vahvista luovuuttasi.

Kauniit koivikot ovat kepeiden metsänhenkien ja keijujen suosikkipaikkoja. Käy siis mukaan tanssiin.

Koivuihin kuuluu noin 120 lajia. Ne jaetaan hies-, raudus- ja vaivaiskoivuihin. Puut kasvavat pohjoisen pallonpuoliskon lauhkealla vyöhykkeellä. Koivut pitävät kosteasta ja savisesta maasta.

Istuta tänä kesänä pihakoivu. Se suojelee kotia. Maaäiti kuuntelee pyyntöjäsi henkilökohtaisesti, jos lausut ne nöyrästi koivun alla.

Koivu puhdistaa mieltä

Koivu poistaa kielteisyyttä, karkottaa pelkoja ja auttaa näkemään uusia alkuja. Tee lehtevistä oksista luuta ja pöllytä talven tomut pois terassilta ja kesäpaikan nurkista.

Kerää ja kuivaa koivunlehtiä juhannuksena. Sujauta ne yrttipusseihin ja ripusta kotiin tuomaan vahvaa, valoisaa energiaa.

Käytä koivua puhdistavana ja selkeyttävänä suitsukkeena. Tai veistele taipuisasta koivusta amuletti. Jos kädentaidot eivät riitä, sijoita kotimaiseen koivukoruun. Malleja on marjoista eläinaiheisiin

Koivu tuo terveyttä

Koivu on hyvä antioksidantti. Lehdissä on runsaasti ­C-vitamiinia, fenoleja ja haihtuvia öljyjä. Koivu torjuu mikrobeja ja tulehduksia. Se parantaa immuunipuolustusta.

Kerää lehtiä salaatteihin alkukesästä tai uuta niistä teetä. Rohtona koivu helpottaa munuais- ja virtsatievaivoja. Koivunmahla sopii ruoka- ja janojuomaksi. Se auttaa väsymykseen. Koivutipat piristävät ja tasapainottavat oloa. Ksylitoli eli koivusokeri ehkäisee hampaiden reikiintymistä.

Rentoutta koivusta

Paras stressin poistaja tänä kesänä on sauna järven tai meren äärellä. Saunaan kuuluu tietenkin vihta, joka tehdään rauduskoivusta. Rauduskoivun lehdet ovat kolmiomaiset ja napakat, hieskoivun pyöreämmät ja pehmeät.

Vihtominen vastaa hyvää hierontaa. Se pehmittää kireitä lihaksia, poistaa kuollutta ihosolukkoa ja parantaa verenkiertoa.

Juhannussaunan jälkeen koivuvihta nakataan saunan katolle olkapään yli. Kosija saapuu siitä suunnasta, johon tyvi osoittaa.

Heitä vihta saunan katolle ja jää odottamaan kosijaa.

Valkoinen runko hohtaa maisemassa

Suomen kansallispuu on koivu. Sitä on kuvattu ahkerasti kotimaisessa taiteessa. Koivu tai koivikko saa maisemamaalauksissa usein pääosan.

”Taiteilijoita on luultavasti myös kiehtonut se, että koivu erottuu muista puulajeista niin selkeästi valkoisen runkonsa vuoksi. Koivu on valoisa ja kotoinen materiaali”, Ateneumin amanuenssi Hanne Selkokari pohtii.

Rakkaus koivuun näkyy jo von Wrightin veljesten ja Werner Holmbergin piirroksissa ja luonnoksissa 1850-luvulta lähtien. Sorja lehtevä puu näkyy erityisesti suomalaisessa 1880-luvun realismissa ja 1890-luvun symbolismissa. Edelfelt, Gallen-Kallela, Halonen ja Järnefelt hakivat inspiraatiota koivuista.

Selkokarin mielestä juuri nyt kaunein ja ajankohtaisin koivuteos on Pekka Halosen maalaus Puutarhasta vuodelta 1913. Se kuvaa Tuusulanjärven rannalla sijaitsevan ateljeekodin hyötypuutarhaa koivujen katveessa.

Ateneumin kokoelmista Selkokari nostaa esiin Helene Schjerfbeckin oppilaan, Einar Ilmonin teoksen Saari. Taulussa yksinäinen koivu sinnittelee tuulenpuuskassa.

Etsi lisää koivuja Kansallisgallerian sivuilta kansallisgalleria.fi.

Lähteet: Sinikka Piippo: Kasvien maaginen maailma, Luontoportti (luontoportti.com), Martat (martat.fi), Saunaseura (sauna.fi), terve.fi.

Kommentoi »