Mystiikka

Pyhät puut: Kirsikka tihkuu rakkautta

Kirsikka on herkkä rakkauden puu, joka kukkii vain hetken.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat Adobe Stock
23.5.2023 | Päivitetty 30.11.2023 | Voi hyvin

Kirsikan kukinta salpaa hengen. Vaaleanpunaiset hattarat pelmahtavat esiin kuin tyhjästä. Harmaa ankeus on tiessään. Taivaan kiitos, kevät on täällä.

Kirsikkapuita on useita eri lajikkeita. Syötäviä luumarjoja tuottavat hapan- ja imeläkirsikat. Suomessa menestyvät lähinnä hapankirsikat. Imeläkirsikan puut kasvavat jopa 18 metrin korkeuteen. Kirsikka viihtyy aurinkoisella paikalla kosteassa ja ravinteikkaassa maassa.

Koristekirsikan kukinta kestää muutamasta ­päivästä reiluun viikkoon. Japanissa on vietetty tuolloin hanamia eli kukkien katselemisen juhlaa.

Roihuvuoren kirsikkapuistossa Helsingissä kasvaa yli 240 puuta. Kukkaloisto on Suomessa yleensä parhaimmillaan toukokuun puolessa välissä, mutta ilmastokriisi on aikaistanut sitä.

Vahvistaa tunne-elämää

Kirsikka stimuloi ja kutsuu puoleensa rakkautta. Vaaleanpunainen väri tihkuu romantiikkaa. Kyse on myös syvemmästä tunteesta. Kukat muistuttavat universaalista, jumalallisesta rakkaudesta.

Nauti kukinnasta. Lisää harmoniaa kävelemällä rauhallisesti puistoissa puiden alla. Kirsikka auttaa löytämään sisäisen herkkyyden ja viattomuuden.

Vahvista rakkauden tunnetta leipomalla kirsikkapiirakka. Herkuttele tärkeiden läheistesi kanssa. Kirsikkamehulla taas voit vietellä ihastuksen kohteesi. ­Marjahillo lisää onnellisuutta ja poistaa alakuloa.

Helpoin rakkausloitsu toimii niin, että kastat kirsikan kermavaahtoon tai pölysokeriin ja sujautat sen kainosti mielitiettysi suuhun. Nam!

Viettele ihastuksen kohde makealla mehulla.

Tuo terveyttä

Kirsikat ovat makeita ja ne kannattaa syödä tuoreeltaan. Marjoissa on runsaasti ­antosyaaneja, jotka alentavat verensokeria. Ne sisältävät myös C-, A- ja K-vitamiinia sekä antioksidantteja. Joidenkin tutkimusten mukaan marjoissa on melatoniinia, joka auttaa unettomuuteen.

Kirsikan sanotaan auttavan monissa vaivoissa kuten munuais- ja virtsatieoireissa, ruoansulatuksen ongelmissa, yskässä, lihaskivuissa ja päänsäryssä. Sen uskotaan vähentävän solujen hapettumisstressiä. Eräässä tutkimuksessa esitettiin, että hapankirsikat ennaltaehkäisevät nivel- ja sydänsairauksia.

Avaa energiakanavat

Kirsikan kukat auttavat kruunu- ja sydänchakraa toimimaan yhdessä. ­Vastaanotat ja annat paremmin rakkautta.

Asetu makuulle lattialle. Sirota kukkia päälaelle, sydämen kohdalle ja kämmenille. Rentoudu ja avaudu.

Lukusuositus

Levottomina aikoina on hyvä keskittyä vanhaan japanilaiseen viisauteen. Syvenny Minna ­Eväsojan Shoshin – Aloittelijan mieli -teokseen tai täydennä Wabi ja Sabi – Mietiskelypäiväkirjaa.

Herkkää ja hetkellistä

Japanilaisen estetiikan tuntija, filosofian tohtori Minna Eväsoja nauttii kirsikan kukinnan herkkyydestä ja hetkellisyydestä.

”Se muistuttaa minua elämän rajallisuudesta. Kukat kukkivat vain hetken ja varisevat hiljaa pois.”

Kaikkein kauneinta Eväsojan mielestä on kirsikkakukkasade. Se hetki, kun kevään lämmin tuuli kieputtaa varisevia terälehtiä ja ne laskeutuvat joen virran vietäviksi tai äänettömästi tummalle sammaleelle.

”Vuosi toisensa jälkeen kukinta merkitsee minulle myös uutta alkua ja uutta mahdollisuutta.”

Eväsoja kertoo, että japanilaiset rakastavat kirsikan kukan vaaleaa väriä, jossa lähes valkoisessa kuultaa häivähdys pinkkiä. Myös kukan yksinkertainen muoto on innoittanut niin käsityöläisiä kuin taiteilijoita.

”Kirsikan ollessa täydessä loistossaan japanilaiset ovat vakuuttuneita, että kevät on parasta aikaa: haru ichiban!”

Lähteet: Sinikka Piippo: Kasvien maaginen maailma (Tammi), Mustila puutarha ja arboretum (mustilapuutarha.fi), Viherpiha (meillakotona.fi), Roihuvuoren hanami (roihuvuori.fi/hanami/kirsikankukinta), Ruohonjuuri (ruohonjuuri.fi), terve.fi.

Vuorten kätkössä,

saavuttamattomissa

kukkii kirsikka.

Yksinäisyys sattuu kun

rankkasade yllättää.

Tuntematon japanilainen runoilija noin 1000-luvulla. Suom. Minna Eväsoja

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi