Vitamiineja ja folaatteja

Punajuuri on monipuolista voimaruokaa, jota voi käyttää niin kokatessa kuin leipoessa

Punajuuressa on paljon makua ja kivennäisaineita. Paahda punajuuri lohkoina muiden juuresten kanssa ja surauta siitä vielä hummus lisukkeeksi.

12.12.2023 | Päivitetty 20.5.2024 | Voi hyvin

1. Paljon kivennäisaineita

Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Punajuuresta saa myös A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisilla on vähäistä.

2. Eri lajikkeita

Punajuuria on monia eri lajikkeita, ja se voi olla muodoltaan litteä, pyöreä tai pitkä. Raidallinen raitajuuri ja voimakkaan keltainen keltajuuri kuuluvat samaan ryhmään, vain väriaineet ja niiden määrät vaihtelevat.

3. Valitse kiinteä ja sileä

Upea-arominen ja monikäyttöinen punajuuri on maultaan miellyttävän makea. Kotimaista punajuurta on saatavilla ympärivuotisesti. Kesällä ja alkusyksystä tarjolla on naatteineen niputettuja juurikkaita, talvella varastoituja.

Vihanneshyllyllä kannattaa tarttua kiinteisiin, voimakkaan tummanpunaisiin ja sileäpintaisiin yksilöihin.

4. Jäähdytä ennen kuorimista

Punajuuri maistuu paahdettuna, keitettynä, kokonaisena, raastettuna tai soseutettuna. Myös savustaminen sopii punajuuren valmistukseen. Raakana punajuurta ei suositella syötäväksi ruokamyrkytysvaaran takia.

Punajuuri kannattaa keittää kuorineen, sillä kuoren, kannan ja juurenpään säilyttäminen estää värin ja arvokkaiden ravintoaineiden karkaamista. Kun juurekset jäähdyttää kylmässä vedessä, kuori irtoaa helposti.

Trendikäs vati paahdettuja juureksia täyteläisellä punajuurihummuspedillä on houkutteleva kokonaisuus. Lämmin salaatti sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Katso resepti alta!

Paahdetut juurekset hummuspedillä

vegaaninen, gluteeniton

  • 100 g punajuuria
  • 3 keltajuurta
  • 3 raitajuurta
  • 2 palsternakkaa tai juuripersiljaa
  • 2 porkkanaa
  • öljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • punajuurenversoja

Pähkinä-yrttikastike

  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1 rku tilliä
  • ½ rku lehtipersiljaa
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria

Punajuurihummus

  • 1 pkt (380 g/230 g) kikherneitä (käyttövalmiita)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl tahinia eli seesamitahnaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • ½ tl suolaa
  • 100 g paahdettuja punajuuria
  • (vettä)

  1. Kuori ja leikkaa lohkoiksi kaikki juurekset, myös hummukseen tarvittavat. Levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta öljyä päälle ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 225 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Tee pähkinä-yrttikastike sillä aikaa, kun juurekset paistuvat. Rouhi pähkinät ja hienonna yrtit. Sekoita kaikki ainekset.
  3. Ota hummukseen tarvittavat punajuuret ja anna niiden jäähtyä hetki. Pidä loput juurekset lämpiminä. Soseuta kaikki aineet tasaiseksi tahnaksi monitoimikoneella. Ohenna tarvittaessa vedellä.
  4. Levitä hummus laakean vadin pohjalle. Asettele juurekset hummuksen päälle. Viimeistele pähkinä-yrttikastikkeella ja punajuurenversoilla.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt