Terve.fi

Punajäkälän oireet

Punajäkälän oireet
Punajäkälän oireet ovat kutisevia ihottumia mm. rannepoimun, nilkan ja ristiselän alueilla. Punajäkälää voi esiintyä myös suun ja sukuelinten limakalvoilla.

Ihon punajäkälä on yleensä kohtuullisesti kutiava ihottuma, jossa nähdään sinipunertavia, laakeita, kiiltäväpintaisia, monikulmaisia, yleensä vaaleaa, hentojuovaista verkkoa sisältäviä papuloita.

Tyyppipaikkoja ovat rannepoimun seutu, kyynärvarsien koukistajapuoli, nilkkaseutu ja ristiselkä. Punajäkälä voi myös levitä usein yksittäisinä näppylöinä vartalolle. Muita mahdollisia paikkoja ovat kämmenten tyvi, jalkapohjat, alahuuli ja miehellä terska.

Tyypillinen oire on nk. Köbnerin ilmiö, jossa potilaan ihorikkoihin ja naarmuihin tulee kylvönä punajäkälää.

Limakalvoilla punajäkälää voi esiintyä suussa tai sukuelinten limakalvoilla, joskus myös nielussa ja ruokatorvessa. Suussa se ilmenee useimmin punertavana alueena, jossa on vaaleaa verkkomaista kuvioitusta.

Suuressa osassa limakalvojen punajäkälästä potilaalla ei ole mitään vaivoja ja se löytyy hammaslääkärissä sattumalta. Haavautuva ikenien punajäkälä kirvelee ja joskus kipuilee.

Lähteet:

Tietoa potilaalle: Punajäkälä, Lääkärikirja Duodecim, 2015.

Punajäkälä (lichen ruber planus), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Punajäkälä, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2011.

Julkaistu: 15.4.2018
Kommentoi »