Terve.fi

Punajäkälän hoito

Punajäkälän hoito
Punajäkälän ollessa oireeton, ei se tarvitse hoitoa. Punajäkälän hoidossa voidaan käyttää voiteita ja suun limakalvojen hoidossa lääkelusikkaa.

Yleensä tyypillinen taudinkuva riittää punajäkälän diagnoosiin. Joskus epäselvissä tapauksissa iholta voidaan ottaa pieni koepala. Limakalvojen punajäkälää ei yleensä voi erottaa valkojäkälästä edes koepalan avulla.

Ihon lievää punajäkälää ei tarvitse hoitaa, mikäli siitä ei ole oireita. Kutisevalle ihottuma-alueelle voi aluksi käyttää käsikaupasta saatavia mietoja kortisonivoiteita. Vahvalla kortisonivoiteella oireinen punajäkälä sammuu yleensä kahdessa viikossa. Vaihtoehtoisesti voidaan kokeilla takrolimuusivoidetta. Ellei laaja-alainen ja vaikeaoireinen punajäkälä parane paikallishoidolla, voi erikoislääkäri harkita suun kautta otettavaa kortisonikuuria, asitretiinia, griseofulviinia, siklosporiinia k-UVB- tai PUVA-hoitoa.

Suun limakalvojen punajäkälän hoidon kulmakiviä ovat mahdollisten ärsyttävien tekijöiden eliminointi, hyvä suuhygienia, mahdollisen sieni-infektion hoito sekä oireilevien tai punoittavien leesioiden hoito paikallisilla glukokortikoidivalmisteilla. Pääasiassa ikenillä esiintyvän oireilevan punajäkälän hoidossa hyväksi todettu keino on lääkelusikat, joiden avulla glukokortikoidivoide viedään ikenille. Apua voi olla myös retinoideista, siklosporiinista ja joskus kylmähoidosta.

Lähteet:

Tietoa potilaalle: Punajäkälä, Lääkärikirja Duodecim, 2015.

Punajäkälä (lichen ruber planus), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Punajäkälä, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2011.

Julkaistu: 22.4.2018
Kommentoi »