Voi hyvin

Stressiä tai kipuja? Pulahda äänikylpyyn!

Stressiä tai kipuja? Pulahda äänikylpyyn!
Kun stressi painaa, sound bath eli äänimeditaatio voi tuoda avun. Sen sanotaan myös parantavan yhteyttä ylempään minään ja poistavan kipuja. Hyvinvointitrendien syntysijoilla Kaliforniassa äänikylvyistä on tullut suosittuja. Hoidot ovat rantautumassa myös Suomeen.
Julkaistu 23.3.2018

Meditaatio-ohjaaja Joanne Karl tarttuu rumpukapulan näköisiin keppeihin ja alkaa hieroa niillä valkoisten maljojen pintoja. Valtava kvartsikristallikulho ujeltaa ihmeellisesti. Ääni valtaa tilan. Vieressäni makaava nainen peittää korvansa käsillään.

Meditaatio-ohjaaja pyytää sulkemaan ajatukset mielestä ja keskittymään vain ääneen. Kulhojen intensiivinen sointi tunkeutuu tajuntaani voimalla.

Ääni aaltoilee salissa ja tuntuu paineena korvissa. Ujellus muuttuu yhä korkeammaksi ja alkaa värähdellä päässäni. Ihan kuin jokin ravistelisi otsaani.

Sound bath eli äänikylpy

Olen Joshua Treen kylässä Kaliforniassa. ­Viimeiset mailit tänne ovat kapeita kyläteitä. Keltaiseksi kuivuneet lehtipuut vaihtuvat kaktuksiin ja ­kiviseen kuumaisemaan. Kiviröykkiöiden takaa pilkottaa valkoinen ­kupoli, ­meditaatiokeskus ­Integratron. Sound bath, äänimeditaatio eliääni­kylpy on kerännyt harrastajia hiljak­seltaan jo vuosikymmenen ajan. Kuuminta muotia siitä on tulluthyvinvointitrendien synnyinsijoilla Kaliforniassa. Hoidot ovat rantautumassa Suomeenkin.

Joanne Karl kertoo tunnin jälkeen, että otsalohkossani resonoinut eli väreillyt ääni on a-sävel.

Minusta kristallin ääni on liian kimakka, mutta moni muu pitää siitä.

Meditoijat makaavat salin patjoilla ­ympyrässä. ­Tupa on täynnä. Meitä on nelisenkymmentä. ­Sessioita järjestetään monta kertaa päivässä. Meditoija Trevor kertoo, että väreily tuntui vatsassa ja alaselässä.

– Juuriäänet c ja d kohdistuvat vatsanpohjaan, ­josta ne resonoivat myös alaselkään.

Jotkut kertovat löytäneensä niistä helpotusta alaselkäkipuun.

Suomessa ääni- ja sointukylpyhoidoissa käytetään usein tiibetiläistä maljaa. Myös kvartsikristallia soitetaan. Metallisen tiib etiläismaljan ääni on yksinkertainen ja pyöreä, pienimmät kulhot soivat korkealta.Äänikylpyyn saatetaan liittää hierontaa. Silloin soivat maljat asetetaan meditoijan kehon ­päälle, jolloin värähtely voimistuu.

Maaginen Joshua Tree

Ulkona riippukeinuissa kellii pariskunta New Yorkista. ­Gloria Hernandez on täällä toista kertaa, vaikka asuu Miamissa asti.

– Olemme kiertäneet tyttäreni kanssa äänimeditaatioissa pitkin Kaliforniaa ja Havajilla, mutta tämä on tunnelmaltaan maagisin paikka.

Meditaatiokeskus Integratron on tosiaan eriskummallinen. Se näyttää ufolta. Lentokoneinsinööri ja ufologi George Van Tassel rakennutti kupolin geomagneettiselle kentälle. Joanne Karl sisarineen on järjestänyt siellä äänimeditaatiota vuodesta 2 000.

Ennen kuin astelemme sisään, Gloria ­antaa vinkin.

– Älä odota yhtään mitään. Jos jäät analysoimaan tuntemuksia, olet ajatustesi vanki etkä pysty heittäytymään äänienergian ihanaan virtaan. Päästä irti!

Hoito lupaa rentouttaa, virkistää ja parantaa unta. Periaatteessahan mikä tahansa hetkellinen rentoutus ajaa saman asian, vaikka päivä­unet.

Äänimeditaation sanotaan myös parantavan ­yhteyttä ylempään minään. Se kuulemma lisää tietoisuutta päätöksenteossa ja poistaa jopa kipuja. Maljojen väreily voisi rentouttaa hyvin jännittyneet, kipeät hartiat.

Jos lihaskipulääkettä ja päänsärkytabletteja kuluu tämän reissun jälkeen vähemmän, kokemus on ollut 30 euron pääsymaksun arvoinen.

Kongi hoitaa

Kongien kumina on toinen tapa nauttia äänikylvystä. Kongihoitojen ­ohjaaja Jamie Bechtolt hurahti äänikylpymeditointiin tavallisella joogatunnilla. Opettaja soitti kongista ääniä harjoituksen lopuksi, ja Jamie oli myyty.

– Tunsin, kuinka väreily kulki ­lävitseni. Ajattelin jälkeenpäin, että vitsi, olipa hyvä rentoutuslevy. Mutta se olikin kongi, hän kertoo.

Olen nyt laskeutunut luonnonpuistosta Eagle Rockiin, Los Angelesiin. Tapaan Jamien pienessä studiossa The Sound Bath Centerissä. Katossa roikkuu 13 valtavaa kongia. Jamie on harjoittanut äänimeditaatiota 15 vuoden ajan.

Kun Jamie kumauttaa kongiaan, meditoijan on pakko vilkaista vaivihkaa, kuuluuko ääni todella ­metallilautasesta.

Ääni on niin monisävyinen ja väreilevä, että sitä voisi hyvin käyttää tehosteena elokuvan kohtauksessa, jossa lentävä lautanen lähestyy Maata ulko­avaruudesta.

Kongien keskelle on lyöty tehtaalla planeettojen symbolit. Kongeista saa eri ­lyömätekniikoilla ­monenlaisia ­ääniä. Siksi on vaikea sanoa, mikä ­sävel esimerkiksi Maa-kongia soittamalla kuuluu. Jokaisesta kongista syntyy yhdellä kopautuksella kokonaisia äänimaailmoja. Valmistaja on määritellyt taajuudet. 

Kongien ja kulhojen soinnin vaikutusta selitetään sillä, että väreily tahdittaa aivosähkökäyriä. Väitetään myös, että soitinten äänet resonoivat kehon ­kudoksissa ja aktivoivat hermostoa.

– Kaikki äänet kohdistuvat kehon energiakeskuksiin eli sakroihin, Jamie sanoo.

Energia tuntuu

Meditaatioryhmän tunnelma suodattuu ­Jamien soittoon. Hän tuntee salin energian.

– Jos ihmiset tulevat tänne uupuneina, kongit ­menevät tukkoon ja resonoivat jäykästi. Kun salissa on

hyvä energia, kongit avautuvat ja väreilevät pitkään.

Uuvuttava elämänrytmi on yksi syy äänikylvyn suosioon. Täällä ei tarvitse somettaa eikä puhua ­kenellekään. Täällä täytyy vain maata.

Äänimeditaatio voi olla raskas kokemus ensikertalaiselle. Jotkut tuntevat energiavirrat voimakkaina.

– Rikkinäisissä nivelissä äänet voivat resonoida ikävästi.

Mikä on paras hoitotulos, jonka Jamie on pystynyt intuitioon perustuvalla soitollaan tarjoamaan? ­Yksi asiakas koki, että ääni nosti perhemuistoja ­hänen mieleensä. Se oli Saturnus-kongin ansiota.

Hyödyt ovat samoja kuin meditaatiossa, mutta kongin ääneen voi olla helpompi keskittyä kuin hiljaisuuteen.

Suomessa äänikylpyjä, varsinkin äänimalja­hierontaa, on käytetty huipulle tähtäävien urheilijoiden henkiseen valmennukseen.

Kulhot soivat

Laskeudun kongien hoivaan Sound Bath Centerin lattialle. Jamie lyö pehmeästi Maa-, Aurinko- ja Jupiter-kongeja. Ajantajuni katoaa kumun ­jatkuessa. Vaikka aika tuntuu ikuisuudelta, se kestää oikeasti vain 20 minuuttia.

Ensiksi tummanpuhuva pauhu tuntuu miellyttävältä ja saa ihon kananlihalle. Sitten palleaani puristaa. Tältä siis tuntuvat ne juuriäänet.

Yhtäkkiä raskaiden sävyjen läpi tunkee kirkas ujellus. Ääni kasvaa lähes sietämättömäksi. Tunnistan kvartsikristallikulhojen soinnin kongien pauhun seasta.

Kun kulhot soivat,  rentoutuminen tuntuu ­minusta hankalalta. Mutta jokin vaikutus sillä saattaa ­olla. ­Illalla huomaan, että hartiakipu on kadonnut ja ­pysyy poissa kolme päivää. ♥

Lähteenä myös äänimeditaatio-ohjaaja Anni Laineen haastattelu.

Äänimeditaatiosta apua stressiin

1. Musiikki voi auttaa unettomuuteen ja stressiin. Sillä voi parantaa keskittymiskykyä ja vähentää masennusta. Nopea musiikki ja korkea ääni torjuvat masennusta. Bassoääni ja rummutus vaikuttavat syvälle aivoihin. Rummutus tosin voi myös ahdistaa.

2. Kongit rentouttavat ja auttavat keskittymään, koska soitto on parhaimmillaan hidasta ja yksinkertaista. Kotiin kongeja ei suositella. Ne vaativat osaamista, soivat kovaa ja tarvitsevat paljon tilaa.

3. Kotona kannattaa kuunnella ammattilaisten tekemää rentouttavaa musiikkia. Ota apuun cd-levyt, radio ja soittolistat. Hyviä tuntemuksia voi saada aikaan jopa vain musiikkia ajattelemalla.

4. Jos äänikylvyssä korvat alkavat soida tai mieli ahdistua, tunnilta kannattaa lähteä pois. Meditaatiossa ikäviä tuntemuksia ei pidä sietää, jos ammattiapua ei ole saatavissa tunteiden purkamiseksi. Kokemus voi muuttua traumaattiseksi.

5. Hyvään hoitoon kuuluu keskustelua, ja musiikin pitää olla asiakkaalle sopivaa. Mediataation vetäjä voi aistia tunnelmaa samalla tavalla kuin dj:t ja muusikot aistivat yleisöään. Suuren joukon tuntemuksia vetäjän on kuitenkin mahdotonta tietää.

6. Harmoniset sävel­kulut rauhoittavat, koska ne saavat mielihyvää tuottavan endorfiinihormonin ja stressihormoni kortisolin liikkeelle. Riitasoinnut hermostuttavat, ja epäharmonisesta äänikylvystä voi tulla ikävä kokemus.

7. Äänien taajuusalueet vaikuttavat eri tavoin, mutta ei tiedetä,miksi juuri tietty taajuus parantaa oloa.

Asiantuntijana musiikki- ja psykoterapeutti Sami Alanne.

MISSÄ KYLPYYN?

Anni Laine tarjoaa äänimaljarentoutusta tiibetiläisiä maljoja soittaen Helsingissä ja Kirkkonummella.

savelkulku.fi

Pertti Ratilainen kylvettää kongeilla ja tiibetiläisillä maljoilla Tampereella ja Helsingissä.

perttiratilainen.fi

Tiina Pitkänen soittaa kongeja, symbaaleja ja maljoja sointukylvyissä Sielun kuu -hoitolassaan Helsingissä.

sielunkuu.fi

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 1/2018

Kommentoi »