Terve.fi

PSA-arvo kuvastaa eturauhassyövän riskiä

PSA-arvo kuvastaa eturauhassyövän riskiä
Miehiltä mitattava seerumin PSA eli prostataspesifinen antigeeni kuvastaa eturauhasen tilaa.
Julkaistu 28.6.2006

Miehiltä mitattava seerumin PSA eli prostataspesifinen antigeeni kuvastaa eturauhasen tilaa. Kohonnut arvo voi viitata eturauhassyöpään, mutta lievästi kohonnut arvo voi myös merkitä eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua. Kun PSA on yli 20 nanogrammaa millilitrassa, syöpä on todennäköinen.

Lisäksi usein määritetään veressä vapaana olevan PSA:n osuus PSA:n kokonaismäärästä. Tämän pitäisi olla yli 15 prosenttia. Jos se on alle 10 prosenttia, on syöpä todennäköisempi kuin liikakasvu.  

Ruotsissa on seurattu lähes 6 000 miehen PSA-arvoja tutkimuksessa, joka alkoi vuonna 1995. Miehiä on siis seurattu pian kahdeksan vuotta. Tutkimuksen lopulliset tulokset saadaan neljän vuoden kuluttua, mutta alustavat tulokset ovat jo tiedossa.  

Niistä 958 miehestä, joiden PSA oli ensimmäisessä mittauksessa alle 0,49, kukaan ei sairastunut eturauhassyöpään seitsemän vuoden seurannan aikana. Niistä miehistä, joiden PSA oli 0,5 – 1,0, sairastui harvempi kuin yksi sadasta. Tästä ylöspäin eturauhassyövän riski nousi PSA:n mukana.

Niistä, joiden PSA oli yli 10,0, peräti 77 prosenttia sai eturauhassyöpädiagnoosin seitsemän vuoden seurannan aikana. Puolella miehistä PSA oli alle 1,0 eikä heistä kukaan saanut diagnoosia kolmen ensimmäisen vuoden aikana.  

Tulos merkitsee, että mikäli miehen PSA on rutiinitarkastuksessa alle 1,0, ei sitä tarvitse ainakaan lähivuosina mittauttaa uudelleen. Jos arvo on selvästi suurempi kuin 1,0, tulisi uusintatarkastuksessa käydä jo aikaisemmin.  

 

Kommentoi »