Terve.fi

Proteiinista voi olla hyötyä painonhallinnassa

Proteiinista voi olla hyötyä painonhallinnassa
Painon pitäminen vakaasti uusissa lukemissa laihtumisen jälkeen on haasteellista. Tuoreessa hollantilaisessa tutkimuksessa paljon proteiinia sisältänyt ruokavalio auttoi painonhallinnassa paremmin kuin paljon hiilihydraatteja sisältänyt ruokavalio.
Julkaistu: 17.4.2009

Tutkimuksessa lisättiin tutkittavien päivittäiseen ruokavalioon 50 grammaa joko proteiinia maitopohjaisena kaseiini- tai heraproteiinina tai hiilihydraattia kasvitärkkelys maltodekstriinin muodossa.

Hiilihydraatin ja proteiinin saanti oli tutkimusryhmien välillä erisuuruista. Hiilihydraattiryhmässä hiilihydraatteja saatiin ravitsemussuositusta enemmän ja proteiiniryhmissä huomattavasti vähemmän. Rasvan saanti oli kaikissa ryhmissä hyvin vähäistä.

Tutkimukseen osallistui 48 laihduttanutta, hieman ylipainoista tervettä tutkittavaa. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joille annettiin hiilihydraatteja tai proteiinia ravintolisänä 12 viikon painonhallintajakson ajan.

Proteiinia saaneiden paino jatkoi laskua, hiilihydraatit nostivat painoa

Painonhallintajakson aikana tehtyjen säännöllisten punnitusten perusteella hiilihydraattiryhmäläisten paino oli tutkimuksen lopussa noussut, kun taas proteiiniryhmissä paino oli laskenut hieman saavutetusta laihdutustuloksesta. Ero oli merkitsevä.

Proteiiniryhmien välillä ei ollut eroa. Lisäksi proteiiniryhmissä kehon rasvaprosentti laski edelleen, vaikka kehon rasvattoman kudoksen määrä kasvoi.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Obesity -lehdessä. The effect of a low-fat, high-protein or high-carbohydrate ad libidum diet on weight loss maintenance and metabolic risk factors. Int J Obes 2009;33: 296-304. (Ruokatieto)

Lähde: Ruokatieto uutispalvelu 17.4.2009

Lisätietoa:

Kommentoi »