Terve.fi

Proinsuliini on hyvä tyypin 2 diabeteksen insuliiniresistenssin indikaattori

Proinsuliini on hyvä tyypin 2 diabeteksen insuliiniresistenssin indikaattori
Tyypin 2 diabeteksen myöhemmässä vaiheessa proinsuliinia ja sitä muistuttavia molekyyleja erittyy lisääntyvästi insuliinin ohella. Saksalaisen tutkimusryhmän mukaan hiljattain kehitetty kemiluminenssimenetelmä mahdollistaa sen, että muuttumaton proinsuliini voidaan määrittää ja erottaa proinsuliinin kaltaisista molekyyleista. Muuttumaton proinsuliini tai kokonaisproinsuliini voisivat olla hyviä insuliiniresistenssin indikaattoreita.
Julkaistu: 28.6.2006

Saksalaiseen poikkileikkaustutkimukseen osallistui 48 potilasta, joilla oli kakkostyypin diabetes, 20 naista ja 28 miestä. Potilaiden keski-ikä oli 60 vuotta. Heidän diabeteksensa oli kestänyt keskimäärin 5,1 vuotta. Keskimääräinen painoindeksi oli 31,2 ja sokerihemoglobiini 6,9 prosenttia. Kaikilta määritettiin laskimonsisäisesti glukoositoleranssi ja muuttumattoman proinsuliinin, insuliinin, resistiinin, adiponektiinin ja glukoosin paastoarvot.

Muuttumattoman proinsulinin määrä korreloi merkitsevästi insuliiniresistenssin kanssa. Adiponektiiniarvot olivat vähän alhaisemmat insuliiniresistenteillä, mutta resistiini ei näyttänyt korreloivan insuliiniresistenssin kanssa. Kohonnut proinsuliini näyttäisi kuvastavan pitkälle edennyttä -solujen vauriota ja olevan hyvin spesifinen insuliiniresistenssin indikaattori.

Lähde: Diabetes Care 2004;27:682-687

Tällä palstalla julkaistaan Coronaria Oy:n terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettuja referaatteja kiinnostavista tutkimuksista.

Kommentoi »