Kauneus & Terveys

Polttavaa kipua kantapäässä? Helpota kipua jalkatreenillä

Polttavaa kipua kantapäässä? Helpota kipua jalkatreenillä
Kantapäässä tuntuvan kivun yleisin syy on jalkapohjan jännekalvon rappeuma eli plantaarifaskiitti.
Kuvat Getty Images

Kantapäässä tuntuvan kivun yleisin syy on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon rappeuma eli plantaarifaskiitti. Vaiva voi olla erittäin kivulias ja pitkällinen.

Liika rasitus kantapääkivun syynä

Tavallista suurempi jalkaterän rasittuminen aiheuttaa jalkapohjan kantakalvon rappeuman. Jalkaterän virheasennot, pitkäkestoinen seisominen tai juokseminen, ylipaino, äkillinen ja voimakas ponnistus sekä jalan virheasento voivat olla vaivan syitä.

Kengätkin voivat aiheuttaa kantakalvon rappeuman. Esimerkiksi ohutpohjaiset ballerinakengät eivät tue riittävästi jalan asentoa ylläpitävää jalkaholvia ja muita rakenteita, jolloin jalka kuormittuu liikaa.

Myös kantapääluun alla olevan rasvapatjan vaurioituminen ja siirtyminen esimerkiksi voimakkaan iskun seurauksena voi johtaa kantapääkipuun. Kantaluuhun kiinnittyvän akillesjänteen kiinnityskohtakin voi kipeytyä. Kantapäässä voi olla myös rasitusmurtuma.

Kipu pahimmillaan aamuisin

Kantakalvon rappeumassa on tärkeintä lopettaa kipua aiheuttava rasitus. Kipu tuntuu yleensä kantapään keskilinjassa tai kantapään tuntumassa jalkaterän sisäsyrjällä ja on pahimmillaan aamulla ylösnoustessa.

Paljain jaloin kävely kovalla alustalla tuntuu erityisen kivuliaalta. Kipua helpottavat jalkineet, joissa on hyvä tuki jalkaholville ja pehmustettu kantapää ja muutaman sentin kanta.

Vaivan pitkittyessä on hyvä suunnata alaraajoihin erikoistuneen ortopedin tai fysioterapeutin vastaanotolle, joka tutkii jalan ja antaa yksilölliset hoito-ohjeet. Mikäli kantapäähän on kohdistunut äkillinen ja voimakas isku ja se ei kestä astumista, on hoitoon syytä hakeutua heti.

Helpota kantapääkipua täsmäliikkeillä

Voit helpottaa jalkapohjan kalvojänteen rappeumasta johtuvaa kipua jalkajumpalla. Tee liikkeet kivun sallimissa rajoissa.

Katso video ja ota helpot liikkeet osaksi päivittäistä harjoittelua:

1. Taivutus

Istu tuolilla ja nosta kipeä jalka polven päälle. Tartu varpaisiin ja taivuta jalkaterää säärtä kohti voimakkaasti. Pidä asento 10 sekuntia ja toista 10 kertaa. Toista harjoitus 2 kertaa päivässä.

2. Rullailu

Aseta tennispallo jalkaterän alle. Rullaile sitä pitkin jalkapohjaa. Paina palloa lattiaa. Pallon sijasta voit käyttää kylmää vesipulloa. Kylmä helpottaa kipua paikallisesti.

3. Pumppaus

Seiso päkiän varassa portaan, paksun kirjan tai steppilaudan päällä. Pumppaa kantapäätä hitaasti ylös ja alas. Tee 10 kertaa ja toista 3 kertaa päivässä.

Julkaistu: 8.8.2019
Kommentoi »