Terve.fi

Pitkäaikainen ASA-lääkkeiden käyttö yhteydessä silmäsairauteen

Pitkäaikainen ASA-lääkkeiden käyttö yhteydessä silmäsairauteen
Julkaistu: 9.1.2013

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa. Jonkinasteinen silmänpohjan ikärappeuma kehittyy yhdelle kymmenestä ja vaikea muoto yhdelle sadasta yli 60-vuotiaasta.

Nyt JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat lähes viidentuhannen 43–86-vuotiaan silmätutkimuksiin, jotka tehtiin viiden vuoden välein kahdenkymmenen vuoden aikana. Osallistujilta kysyttiin myös aspiriinin ja muiden asetyylisalisyylihappoa sisältävien ASA-lääkkeiden käytöstä.

Tulosten perusteella riski sairastua silmänpohjan ikärappeuman kosteaan muotoon oli jonkin verran suurempi osallistujilla, jotka olivat käyttäneet ASA-lääkkeitä säännöllisesti noin kymmenen vuotta ennen silmätutkimuksia. Säännöllisenä pidettiin lääkkeiden käyttöä vähintään kolmen kuukauden ajan ainakin kahdesti viikossa.

Tuhannesta tällaisesta osallistujasta 17–18 sairastui silmänpohjan ikärappeumaan seurannan aikana, kun muista osallistujista sairastui vain 10 tuhannesta. Lääkitykset eivät liittyneet silmänpohjan ikärappeuman kuivaan muotoon.

Yhdysvaltalaisten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ASA-lääkitysten voi varmasti sanoa altistavan silmänpohjan ikärappeumalle. Jos yhteys varmistuu, olisi seuraavaksi selvitettävä millä mekanismilla ASA-lääkkeet aiheuttavat haittansa ja voiko niitä estää.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: JAMA 2012

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Kommentoi »