Kauneus & Terveys

Pitääkö tissuttelusta huolestua?

Pitääkö tissuttelusta huolestua?
Viini maistuu ruoan kanssa ja olut saunan jälkeen. Pitäisikö tissuttelusta huolestua?

Miten lasillinen kuohuviiniä vaikuttaa oloon?

Lasillinen kuohuvaa aiheuttaa pienen euforian, koska alkoholi hivelee aivojen mielihyväkeskusta. Samalla estot vähenevät ja harkintakyky heikkenee. Jos hyppää lasillisen jälkeen pyörän selkään, tarkkaavaisuus liikenteessä kärsii. Tottumus ratkaisee tosin paljon. Jo yksi lasillinen voi aiheuttaa hiprakan, jos käyttää alkoholia vain vähän. Toisilla se ei vielä tunnu missään. Alkoholi vaikuttaa mielialaan. Se vahvistaa usein ikävää oloa. Pahantuulisena tai masentuneena ei kannata lähteä terassille.

Juon vähän mutta usein. Onko tissuttelusta haittaa?

Pieni mutta toistuva juominen vaikuttaa hyvinvointiin. Tissuttelun seurauksena mieliala laskee. Silloin nukkuu huonommin sekä on vaikeampi keskittyä ja olla läsnä sosiaalisessa tilanteessa kuin selvin päin. Alkoholissa on myös paljon kaloreita. Se näkyy helposti vyötäröllä. Alkoholi vaikuttaa hormonitoimintaan. Miehillä säännöllinen alkoholinkäyttö voi heikentää erektiokykyä. Naisilla kuukautiset saattavat muuttua epäsäännöllisiksi. Tissuttelu voi voimistaa tai heikentää joidenkin lääkkeiden, kuten epilepsia- ja hermokipulääkkeiden, tehoa. Diabeetikon sokeriarvot saattavat häiriintyä.

Onko vaarallista ylittää suositukset lomalla, jos palaa ruotuun sen jälkeen?

Lomalla on tarkoitus levätä ja kerätä voimia. Alkoholi väsyttää ja passivoi sekä vie huomion muilta asioilta. Silloin ei esimerkiksi tule lähdettyä lenkille tai harrastettua muita mieluisia asioita. Kannattaa miettiä, miten käyttää lomansa. Haluaako palata töihin väsyneenä? Alkoholi aiheuttaa riippuvuutta. Jos sen kanssa ei ole normaalisti ongelmia, tuskin niitä tulee kuukauden lomallakaan. Jos yleensäkin käyttää paljon alkoholia ja tissuttelee koko loman, juomista voi olla vaikea lopettaa.

Kumpi on vahingollisempaa: tissuttelu vai kertakänni?

Kertakänni on lyhyellä tähtäimellä aivoille pienempi paha kuin tissuttelu. Kumpikaan ei ole vaaraton. Humala lisää alkoholimyrkytysten ja tapaturmien riskiä. Pitkään jatkunut tissuttelu vaikuttaa aivoihin: heikentää muistia, aiheuttaa masennusta ja ongelmia sosiaalisissa suhteissa. Alkoholi myös häiritsee maksan toimintaa.

Paljonko alkoholia voi juoda turvallisesti?

Ikä vaikuttaa siihen paljon. Mitä vanhempi on, sitä vähemmän alkoholia keho sietää. 50-vuotias on lähempänä 65-vuotiaan rajaa kuin yleistä riskirajaa, joka on laskettu nuorelle ja terveelle. Yli 65-vuotiaiden riskikulutuksen raja on 2 annosta kerralla tai 7 annosta viikossa. Yleisestikin päivän maksimiannos, joka on miehillä 7 ja naisilla 5, pätee pikemminkin viikkotasolla. Päivässä nuo annosmäärät ovat jo riskirajoilla. Turvallinen raja naisilla on 0–1 annosta päivässä ja miehillä 0–2. Tämä siis perusterveillä ihmisillä.

Onko väliä, juoko mietoja vai väkeviä?

Alkoholin kokonaismäärä ratkaisee. Väkevissä juomissa on paljon alkoholia. Tällöin jo pienestä määrästä kertyy paljon alkoholia. Mietoja siidereitä, oluita tai viinejä saattaa mennä paljon kerralla, koska niitä on helpompi juoda. Ne maistuvat useimmille paremmin kuin raaka viina.

Milloin omasta alkoholin käytöstä pitää huolestua?

Jos on päättänyt esimerkiksi, ettei juo yhtään viikon aikana, eikä pysty siihen. Siinä tullaan kysymykseen, kumpi päättää, pullo vai minä. On hälyttävää, jos alkaa pitää alkoholia palkintona tai ajattelee juomista jatkuvasti. Myös silloin on syytä huolestua, jos jättää asioita tekemättä alkoholin takia. Tai jos läheiset ovat huolissaan.

Onko kesällä juomisessa riskejä?

Alkoholi kuivattaa kehoa. Hellepäivänä nestehukka voi tulla nopeasti, mutta ei kuitenkaan yhdestä lasillisesta. Muutaman oluen jälkeen saattaa nukahtaa aurinkotuoliin ja herätä iho palaneena. Jos on tullut tissuteltua, kivet saunarannassa voivatkin olla liukkaampia kuin luulee. Kesäisin on aina tapauksia, että tullaan päivystykseen pää auki.

Kehittyykö alkoholiin sietokykyä?

Kyllä. Mitä enemmän ja säännöllisemmin juo, sitä vähemmän alkoholi vaikuttaa olotilaan. Tällöin ei enää tule samanlaista hiprakkaa tai huomaa alkoholin vaikutusta vaikka tasapainoon. Onpa toleranssi mikä tahansa, se ei poista alkoholin haittoja.

Voiko lasillisesta tulla krapula?

Harvoin. Se on tosin mahdollista, jos toleranssia ei ole lainkaan. Todennäköisempää on, että krapula ilmenee esimerkiksi hikoiluna ja huonona nukkumisena. Tällöin vähäinen uni tuntuu seuraavana päivänä enemmän kuin itse alkoholi. Tämä on syytä muistaa, vaikka olisi sietokykyä. Vähäinen uni vaikuttaa toimintakykyyn.

Kuinka nopeasti keho puhdistuu alkoholista, jos tissuttelee koko loman?

Jos lopettaa juomisen kokonaan, maksa puhdistuu noin kahdessa viikossa. Vaikutukset uneen ja mielialaan katoavat noin 2–4 viikossa.

Asiantuntija: johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki/A-klinikkasäätiö

Pidä rajasi

Alkoholin riskiraja on naisilla 5 ja miehillä 7 annosta päivässä. Jo tämä määrä voi olla haitaksi. 1 annos = 12 cl viiniä, 1 pullo olutta tai 1 viskipaukku.

Julkaistu: 8.11.2018
Kommentoi »