Kauneus

Pintakuivan sekaihon täydellinen hoito-opas

Pintakuivasta sekaihosta huolehtiminen on vaativaa, mutta säännöllisillä ihonhoitorutiineilla sekin helpottuu.

Teksti Mimi Kantele
Kuvat Fotolia
6.11.2015

Minkälainen on pintakuiva sekaiho?

Sekaiho on ihotyyppi, jonka T-alue – eli otsa, nenä ja leuka – on rasvainen ja sen ihohuokoset ovat laajentuneita, mutta muilla alueilla iho voi olla normaali tai kuiva. 

Pintakuivuus kuvastaa yleensä ihon sen hetkistä kuntoa. Esimerkiksi kuiva ilma ja liian voimakkaat kasvojenpuhdistusaineet saattavat hetkellisesti vaikuttaa ihon kuntoon siten, että se tuntuu kiristävältä ja jopa hilseilee. 

Aamulla: 

Puhdista iho yön aikana kertyneestä hiestä ja liasta misellivedellä tai hellävaraisella kasvojenpesuaineella. 

Käytä seuraavaksi alkoholitonta kasvovettä, joka viimeistelee puhdistuksen ja kosteuttaa ihoa. 

Voit lisätä iholle hoitoseerumin tehostamaan kosteusvoiteen vaikutusta. Levitä sitten kasvoille päivävoide, joka on tarpeeksi kosteuttava, mutta koostumukseltaan kevyt.

Minkälainen meikkivoide? 

Pintakuivalle sekaiholle sopii bb-, cc- tai meikkivoide, joka kosteuttaa ja peittää ihon virheet. Jos iho kiiltelee pintakuivuudesta huolimatta, kannattaa valita tuote, jolla on öljytön koostumus. 

Kiinnitä bb- tai meikkivoide värittömällä irtopuuterilla sekä viimeistelysuihkeella, joka pidentää meikkipohjan kestoa. 

Päivän aikana: 

Ihon kiiltoa voi poistaa meikkiä suttaamattoman puuteripaperin avulla. Ihon pintakuivuuteen auttavat erilaiset kosteuttavat ja virkistävät kasvosumutteet. 

Lue myös: Pelasta pintakuiva, nuutunut iho

Illalla: 

Säännöllisyys on tärkeintä pintakuivan sekaihon hoidossa. Tee iltaisin kaksoispuhdistus. Poista meikit ensin misellivedellä tai puhdistusöljyllä, joka on tehokas, mutta ei kuivata ihoa.

Puhdista sen jälkeen kasvot sekaiholle tarkoitetulla kasvojenpesuaineella. Puhdistusgeelit ja -vaahdot sopivat yleensä sekaiholle, sillä ne jättävät ihon rasvattoman tuntuiseksi. Jos ihosi jää kuitenkin liian kuivaksi, kokeile voidemaista tai emulsiomaista puhdistustuotetta. 

Käytä kasvovettä. Levitä sitten iholle yön ajaksi kosteuttava seerumi sekä yövoide. Koska iho puhdistetaan myös aamuisin, ei haittaa, vaikka käyttäisit täyteläistä voidetta.

Muu ihonhoito: 

Kuori kasvojen iho kerran viikossa. Kuorinta poistaa kuolleen ihosolukon, joten sen jälkeen iholle levitettävät tuotteet imeytyvät paremmin. Jos rakeita sisältävä tuote tuntuu liian rajulta, kokeile entsymaattista kuorinta-ainetta. 

Mikäli ihoa kiristää kuorinnan jälkeen, käytä voidepohjaista kasvonaamiota. T-alueella voi käyttää syväpuhdistavaa savi- tai mutanaamiota aina tarvittaessa.

Kosmetologilla käyminen on suositeltavaa. Kosmetologi osaa ohjata oikeanlaisten ihonhoitotuotteiden valinnassa, ja hän voi poistaa mahdolliset epäpuhtaudet.

Ihotautilääkäri voi tehdä kemiallisen kuorinnan, kuten SALIC- tai TCA-kuorinnan, mikä kirkastaa ihoa sekä tasoittaa talineritystä T-alueella. 

Lue myös: Kuori kasvot kuntoon

Vältä: 

Vältä ihon voimakasta hankausta sekä liian voimakkaita puhdistustuotteita, sillä ne kuivattavat ihon pintaa.

Vältä myös ihon jatkuvaa koskettamista, mikä lisää epäpuhtauksien syntyä.

Älä laiminlyö ihonhoitorutiineja, vaikka kuinka laiskottaisi.  

Tuotesuositukset 

Lumenen CC Color Correcting Cream -meikkivoide 16,50 e/30 ml. Lancômen Teint Idole Ultra 24h -meikkivoide 54 e/30 ml.

Kicksin Pure & Simple Deep Cleansing Oil -puhdistusöljy 14 e/150 ml. Biothermin Total and Instant Cleansing Micellar Water -misellivesi 28 e/200 ml.

Neutrogenan Visibly Clear Pink Grapefruit Cream Wash -puhdistusvoide 7,99 e/50 ml. La Roche-Posayn Toleriane Softening Foaming Gel -puhdistusgeeli 17,50 e/150 ml

Lumenen Soft Touch Kosteuttava Kasvovesi 8,90 e/200 ml. Avènen Gentle Toner -kasvovesi 21,10 e/200 ml.

Vichyn Aqualia Thermal Dynamic Hydration Power Serum -seerumi 25,90 e/30 ml. Clarinsin HydraQuench Intensive Serum Bi-Phase -seerumi 61,90 e/30 ml

Neutrogenan Visibly Clear Pink Grapefruit Oil-Free Moisturiser -kosteusvoide 7,99 e/50 ml. Biothermin Pure.Fect Skin -geelivoide 38 e/50 ml.

ACO:n Face Moisturising Night Cream -yövoide 10,50 e/50 ml. Biothermin Aquasource Nuit -yövoide 46 e/50 ml.

Lumenen Matt Touch Syväpuhdistava Mineraalikuorinta 14,90 e/75 ml. Blissin Pore Perfecting Facial Polish -kuorinta-aine 31 e/125 ml.

The Body Shopin Blue Corn 3-In-1 Deep Cleansing Mask -kuorintanaamio 20,50 e/100 ml. Glamglow:n Supermud Clearing Treatment -mutanaamio 50,90 e/34 g.

Mádaran Daily Defence Hoitava nokkossuihke 16,80 e/100 ml. MAC:n Mineralize Charged Water Revitalizing Energy -kasvosuihke 23,50 e/100 ml.

Juttua varten on haastateltu kosmetologi Maija Lokkaa ja ihotautilääkäri Maria Lainetta

Kirjoittaja Mimi Kantele on estenomiopiskelija Laurea-ammattikorkeakoulusta. Hän suoritti harjoittelujaksonsa Kauneus ja Terveys -lehden toimituksessa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi