Treeni ja ravinto

Piimä on tavallista maitoa terveellisempää

Maitotuotteiden terveysvaikutukset saattavat riippua siitä, onko tuote hapatettu vai ei, tuore ruotsalaistutkimus vihjaa.

15.5.2017 Terve.fi

Maitotuotteiden terveysvaikutukset saattavat riippua siitä, onko tuote hapatettu vai ei, tuore ruotsalaistutkimus vihjaa. Piimä, viili, juusto ja muut hapatetut maitotuotteet näyttäisivät olevan terveellisempiä kuin tavallinen maito, tulokset osoittavat.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat yli 100 000 pohjoisruotsalaisen miehen ja naisen 14-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana menehtyi 7 100 osallistujaa.

Tavallista maitoa joka päivä käyttävät menehtyivät seurannan aikana noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka joivat maitoa harvemmin kuin kerran viikossa. Myös voita päivittäin käyttävien kuolleisuus oli suurempaa, mutta ero ei ollut yhtä suuri. Yhteys koski kaikkia hapattamattomia maitotuotteita, mutta yhteys oli voimakkain täysrasvaisia tuotteita käyttävillä verrattuna esimerkiksi kevytmaitoa juoviin.

Kuolleisuusvaikutukset kääntyivät toiseen suuntaan analyysissa, jossa keskityttiin hapatettuihin maitotuotteisiin. Juustoa, piimää, viiliä, jukurttia tai muita hapatettuja maitotuotteita paljon käyttävien riski menehtyä seurannan aikana oli noin 10 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka söivät niitä vain harvoin. Yhteydet heikkenivät jonkin verran, kun analyysissa huomioitiin osallistujien muut elintavat, mutta tulokset pysyivät silti samansuuntaisina.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2017;DOI:10.3945/ajcn.116.140798

Lue lisää:

Laktoosi-intoleranssi vai maitoallergia

Miten laktoosi-intoleranssia voi hoitaa itse? Entä milloin on syytä mennä lääkäriin?

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt