Terve.fi

Pieni annos mielialalääkettä avuksi PMS-oireisiin?

Pieni annos mielialalääkettä avuksi PMS-oireisiin?
Mielialalääkkeenä käytettävä fluoksetiini saattaa tuoda helpotuksen miljoonien kovista kuukautiskivuista kärsivien naisten elämään.
Julkaistu: 21.9.2010

Tutkijoiden mukaan pieni annos fluoksetiinia karkottaa tehokkaasti mielialan heilahteluja, turvotusta, uupumusta ja särkyjä.

Birminghamin yliopiston tutkijat uskovat nyt, että fluoksetiinia voitaisiin käyttää rutiininomaisesti PMS-oireiden hoidossa jo muutaman vuoden päästä.

Aiheesta uutisoi Daily Mail.

Vain kymmenesosa normaaliannostuksesta

Neurotutkija Thelma Lovickin mukaan fluoksetiini helpottaa PMS-oireita, koska se nostaa niin kutsutun THP-hormonin tasoa. Kyseinen hormoni on kuukautiskierron kannalta keskeisen progesteroni-hormonin sivutuote, joka auttaa hallitsemaan tunteita.

Kun progesteroni-hormonin taso kuukautiskierron lopulla romahtaa, romahtaa myös THP:n taso ja tunteet ryöpsähtävät valloilleen. Jo hyvin pieni annos – jopa kymmenesosa normaalista – fluoksetiini riitti torjumaan PMS-oireet täysin.

Toistaiseksi tutkimuksia on tehty vain hiirillä, mutta Thelma Lovickin mukaan myös kokeet ihmisillä voidaan nyt aloittaa.

Ei itsehoitoon!

Fluoksetiinia käytetään PMS:n hoitoon jonkin verran jo nyt, mutta Lovick uskoo annoskoon tulevaisuudessa pienenevän. Professori Tim Kendall muistuttaa, ettei Fluoksetiinilla pidä lievittää PMS-oireita omin päin.

- Se saattaa viedä unet, aiheuttaa hermostuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Erityisesti alle 30-vuotiailla se voi laukaista jopa itsemurha-ajatuksia.

Normaalilla annostuksella Fluoksetiini nostaa aivojen serotoniinitasoa ja siten nostaa mielialaa. Eräs tunnetuista fluoksetiinin kauppanimistä on Prozac, joka on myynnissä Yhdysvalloissa. Suomessa fluoksetiinia myydään reseptilääkkeenä esimerkiksi valmistenimillä Seronil, Seromex, Fluoxetine Ranbaxy ja Fluoksetiini Ennapharma.

Jonkinlaisia negatiivisia PMS-oireita esiintyy noin 80 prosentilla naisista ennen kuukautisia, mutta varsinaisen premenstruaalioireyhtymän esiintyvyys lienee huomattavasti harvinaisempaa.

Kommentoi »