Terve.fi

Petrokemian teollisuuden läheisyys kohottaa nuorten aikuisten leukemiariskiä

Petrokemian teollisuuden läheisyys kohottaa nuorten aikuisten leukemiariskiä
Erilaisten liuottimien ja polttoaineiden tiedetään olevan yhteydessä leukemioihin. Esimerkiksi huoltamotyöntekijät astistuvat herkästi bentseenille, joka on syöpää aiheuttava aine. Ei kuitenkaan juuri tunneta, mitä vaaroja sisältyy öljynjalostamon lähellä asumiseen.
Julkaistu 28.8.2006

Kansainvälinen tutkimusryhmä on toteuttanut tapaus-verrokkitutkimuksen Kaohsiungissa Taiwanissa selvittääkseen yhteyden petrokemian teollisuuden ja nuorten aikuisten leukemian välillä. Vuosina 1997 – 2003 alueella todettiin alle 29-vuotiailla 171 leukemiatapausta. Heitä verrattiin 410 samanikäiseen terveeseen henkilöön. Asuinpaikat määritettiin käyttäen modernia paikannustekniikkaa. Näin voitiin arvioida teoreettisesti kunkin mahdolliset altistumiset öljynjalostusteollisuuden päästöille, kun selvitettiin koko asumishistoria.

Asuminen öljynjalostamon lähellä ei näyttänyt vaikuttavan leukemian riskiin alle 20-vuotiailla, mutta 20 – 29-vuotiailla tämä näytti kohottavan leukemian riskin yli puolitoistakertaiseksi. Tutkimus on malliesimerkki monitieteisestä tutkimuksesta, jossa hyödynnetään uusinta teknologiaa. Ilman paikannusmalleja tätä tutkimusta ei olisi voitu tehdä. Ainakin tulisi hyvin kalliiksi hankkia sairastuneiden ja verrokkien tarkkoja altistumistietoja. Jatkossa on tarkoitus selvittää, miten tällaiset altisteet käyttäytyvät ja suunnitella myös toimenpiteitä altistumisen ja päästöjen vähentämiseksi.

Kommentoi »