Terve.fi

Perinnöllinen Alzheimer-riski voi liittyä varhaiseen taudin alkuun

Perinnöllinen Alzheimer-riski voi liittyä varhaiseen taudin alkuun
Julkaistu 18.4.2013

Havainnot perustuvat kattaviin dementiatutkimuksiin ja aivokuvauksiin, jotka tehtiin 260 yhdysvaltalaiselle 55 – 89-vuotiaalle. Osallistujat eivät sairastaneet Alzheimerin tautia tutkimuksen alkaessa, mutta osan kognitiiviset mielentoiminnot olivat jo hieman heikentyneet.

Analyysi varmisti tiettyjen APOE-geenien muotojen suurentavan Alzheimerin taudin riskiä, mutta ne selittivät vain osan sukurasitteeseen liittyvästä yhteydestä. Aivo-selkäydinnesteestä otetut näytteet myös löysivät varhaisen Alzheimerin taudin joka toiselta osallistujalta, jonka vanhempi tai sisar oli sairastunut Alzheimerin tautiin. Muista osallistujista vain joka viides sai vastaavan tuloksen.

Havainnot viittaavat sukurasitteen paitsi suurentavan sairastumisriskiä myös liittyvän taudin aikaisempaan alkamiseen. Tämä voi selittää miksi perinnöllisesti alttiiden Alzheimer usein etenee nopeasti sen jälkeen, kun tauti on diagnosoitu.

Tulokset viittaavat myös siihen, että geenitestien sijaan paremman käsityksen henkilön Alzheimer-riskistä saa kysymällä onko joku vanhemmista tai sisaruksista sairastunut siihen.

Tulokset julkaistiin Plos One -tiedejulkaisussa.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Kommentoi »