Moni kärsii tietämättään
Peräpukamat ovat kuin peräaukon suonikohjuja. Laajentuneet laskimot voivat aiheuttaa paineentunnetta ja kutinaa.
Pukamat ovat ärsyttävä mutta vaaraton vaiva. Jos uloste on kovaa, pukamat vuotavat herkästi verta, mikä näkyy kirkkaina veritippoina pyyhkiessä. Pukama voi joskus akuutisti kipeytyä.
Peräpukamat pullottavat toisinaan peräaukon ulkopuolelle, mutta niitä ei aina näe tai tunne.
Kevennä ja nouse ylös
Voimakasta ponnistelua vaativissa lajeissa, kuten painonnostossa, on riski saada peräpukamia. Myös liika istuminen altistaa. Eniten vaivasta kärsivät 45–65-vuotiaat. Tauot töissä ja nopeat vessareissut auttavat tähän.
Painovoima vetää alaspäin, joten ylipaino ja raskaus altistavat pukamille. Sikiö aiheuttaa lantion vatsaontelon alueelle painetta. Myös synnytyksessä saattaa tulla pukamia. Synnytyksen jälkeen ne voivat parantua itsestään.
Lue myös: Kasveista apua ummetukseen
Miten peräpukamat hoidetaan?
Yleisin syy peräpukamien taustalla on ummetus. Kun vatsa on kovalla, ulostaminen on vaikeaa ja vaatii ponnistelua. Tämä aiheuttaa painetta peräaukon suun sisäpuolella oleviin laskimotyynykkeisiin.
Tärkein hoitokeino on välttää ja hoitaa ummetus: suosi kuitupitoista ravintoa ja käytä tarvittaessa ummetuslääkkeitä. Vaivaan on saatavilla tehokkaita kortisonivoiteita, joita käytetään 2–4 viikon ajan.
Milloin kannattaa mennä lääkäriin?
Aina, jos ulostaessa tulee verta. Sen väristä ei voi päätellä vaivaa. Pahimmillaan kyse voi olla jostain vakavammasta, kuten paksusuolen syövästä tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta.
Peräpukamia voidaan hoitaa helpolla ja kivuttomalla kumilenkkihoidolla. Laajentuneen laskimon tyveen asetetaan kumilenkki, joka estää sen verenkierron. Pukama kuivuu ja putoaa pois viikossa. Ääritapauksessa isoja pukamia voidaan leikata nukutuksessa. Oireettomia peräpukamia ei tarvitse hoitaa.
Muista nämä!
- Vältä istumista. Työssään pitkään istuvat henkilöt, kuten taksikuskit, ovat alttiita pukamille.
- Huolehdi, että vatsa toimii. Juo riittävästi vettä, syö joka päivä puoli kiloa kasviksia ja 25–35 grammaa kuituja.
Asiantuntija: yleislääketieteen erikoislääkäri Tove Laivuori/Mehiläinen.
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 7/2019.