Terve.fi

Peräpukamat löytyvät usealta

1


Peräpukamat löytyvät usealta

Peräpukamat ovat yleisin peräaukon sairaus. Arvellaan, että useampi kuin joka toinen keski-ikäinen kärsii ajoittaisista pukamaoireista. Peräpukamat jaetaan sisäisiin ja ulkoisiin.

Peräaukkokanavassa on verisuonia sisältäviä limakalvon paksunnoksia, jotka toimivat tiivistekudoksena ja vahvistavat pidätyskykyä. Pukamat syntyvät, kun näitä tiivisteitä tukeva sidekudos heikkenee ja limakalvo pääsee liukumaan ulospäin ja verisuonet laajenevat. Sisäisiä peräpukamia on itse asiassa kaikilla, mutta taudista puhutaan, jos ne kasvavat ja aiheuttavat oireita.

Peräpukamien tyypillisin oire on kirkas verenvuoto

Peräpukamien tyypillisin oire on verenvuoto ja pukaman prolapoituminen eli esiin työntyminen. Verenvuoto ilmenee yleensä ulostaessa tiputtelevana vuotona tai verijälkenä wc-paperissa. Prolapoituminen aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta ja lievää kipua. Siihen liittyy myös tuhrimista, hygieniaongelmaa, mistä voi seurata kutinaa tai ihon kirvelyä. Kipu ei ole tyypillinen pukamaoire. Toisaalta joskus ulos luistanut pukama inkarseroituu eli hirttyy kiinni ja aiheuttaa kovaa kipua.

Ulkoiset pukamat ovat ihohelttoja peräaukon ulkosuulla. Ne aiheuttavat lähinnä hygieenisiä ongelmia ja iho-oireita. Pukamatromboosi on ulkoisen pukaman kipeä verihyytymä, joka aiheuttaa kipeän sinertävän patin peräaukolle. Joitakin ulkoiset pukamat häiritsevät pelkällä olemassaolollaan.

Peräpukamien tutkiminen – verenvuoto tulee aina selvittää

Tutkimuksiin kannattaa lähteä, jos pukamista on vaivaa. Perustutkimus on proktoskopia eli peräaukkokanavan tähystys, jonka avulla limakalvolla olevat poikkeavuudet kuten pukamat voidaan todeta. Tutkimusta varten ei tarvita erityisiä esivalmisteluja, vaan se voidaan tehdä normaalilla vastaanottokäynnillä.

Mikäli oireena on verenvuoto, ei peräaukkokanavan tähystys ole riittävä tutkimus. Verenvuodon muut mahdolliset syyt on poissuljettava paksusuolen tähystyksellä vaikka potilaalla olisi ilmiselvät pukamat. Vuodon syynä voi olla esimerkiksi pahanlaatuinen kasvain tai suolitulehdus.

Peräpukamien hoito – vältä ummetusta

Pukamataudin syytä ei tiedetä, syntymekanismeista on esitetty ainoastaan teorioita. Istumatyötä tekevillä ja esimerkiksi synnyttäneillä naisilla pukamat ovat tavallisia. Ummetuksen katsotaan altistavan pukamille. Ummetuksen välttäminen onkin tärkeä vaivojen ehkäisymenetelmä. Ummetusta voi ehkäistä kuitupitoisella ruokavaliolla, suolistoflooraa tasapainottavilla probiooteilla, riittävällä nesteen nauttimisella ja liikunnalla. Ummetuksen hoitoon voi käyttää lisäksi laksatiiveja ja kuitutuotteita. Peräpukamien paikallishoitoa varten apteekeissa on runsas valikoima peräpuikkoja ja voiteita, joiden käyttö lyhyinä kuureina usein helpottaa oireita.

Suurin osa sisäisistä pukamista voidaan hoitaa ns. kumilenkkihoidolla eli Barronin ligatuurilla. Ligatuura on pukaman tyveen asetettava kuristava pieni kumilenkki, joka saa aikaan pukaman kutistumisen. Ligatuurat voidaan asettaa jo ensimmäisellä vastaanottokäynnillä. Se on nopea ja vain lievää jälkikipua aiheuttava toimenpide, minkä jälkeen voi palata töihin viimeistään seuraavana päivänä. Ligatuurahoito joudutaan joskus toistamaan 1-3 kertaa. Ulkoisia pukamia ei tarvitse yleensä hoitaa mitenkään. Oireita aiheuttavat pukamat voidaan poistaa leikkauksella.

Leikkaushoitoa harkitaan myös sisäisiin pukamiin, jos ligatuurahoito ei ole riittävää. Siihen päädytään jatkuvasti ulos työntyneissä tai runsaasti vuotavissa pukamissa. Leikkauksessa pukamakudos poistetaan ja haava jätetään useimmiten auki. Toimenpiteen jälkeen pääsee kotiin yleensä jo samana päivänä. Jälkihoidoksi suositellaan laksatiivia ummetuksen estämiseksi ja kipulääkitystä. Leikkauksen jälkeinen kipu on kohtalaista, ja sairausloman tarve on kolmesta neljään viikkoa.

Sisäisiä pukamia leikataan myös ns. rengassulkuinstrumentilla. Sen avulla löyhää limakalvoa ja pukamakudosta poistetaan anaalikanavasta ilman ihohaavoja. Toimenpide on kivuttomampi kuin perinteinen leikkaus, mutta se ei sovellu kaikkiin pukamatyyppeihin. Pukamia voidaan hoitaa myös laserilla ja ruiskutushoidoilla, mutta nämä hoitomenetelmät eivät ole saavuttaneet laajaa suosiota.

Julkaistu: 27.5.2008