Tuli pyllyn alla? Ehkäise ja hoida peräpukamat

Tuli pyllyn alla? Ehkäise ja hoida peräpukamat
Peräpukamat syntyvät kovasta ponnistelusta tai liiallisesta istumisesta. Yleistä vaivaa voi ja kannattaa ennaltaehkäistä.
Julkaistu 14.8.2020

Moni kärsii tietämättään

Peräpukamat ovat kuin perä­aukon suonikohjuja. Laajentuneet laskimot voivat aiheuttaa paineentunnetta ja kutinaa.

Pukamat ovat ärsyttävä mutta vaaraton vaiva. Jos uloste on kovaa, pukamat vuotavat herkästi verta, mikä näkyy kirkkaina veritippoina pyyhkiessä. Pukama voi joskus akuutisti kipeytyä.

Peräpukamat pullottavat toisinaan peräaukon ulkopuolelle, mutta niitä ei aina näe tai tunne.

Kevennä ja nouse ylös

Voimakasta ponnistelua vaativissa lajeissa, kuten painonnostossa, on riski saada peräpukamia. Myös liika istuminen altistaa. Eniten vaivasta kärsivät 45–65-vuotiaat. Tauot töissä ja nopeat vessareissut auttavat tähän.

Painovoima vetää alaspäin, joten ylipaino ja ­raskaus altistavat pukamille. Sikiö aiheuttaa ­lantion vatsaontelon alueelle painetta. Myös synnytyksessä saattaa tulla pukamia. Synnytyksen jälkeen ne voivat parantua itsestään.

Miten peräpukamat hoidetaan?

Yleisin syy peräpukamien taustalla on ummetus. Kun vatsa on kovalla, ulostaminen on vaikeaa ja vaatii ponnistelua. Tämä aiheuttaa ­painetta peräaukon suun sisäpuolella oleviin laskimo­tyynykkeisiin.

Tärkein hoitokeino on välttää ja hoitaa umme­tus: suosi kuitupitoista ravintoa ja käytä tarvittaessa ummetuslääkkeitä. Vaivaan on saatavilla tehokkaita ­kortisonivoiteita, joita käytetään 2–4 viikon ajan.

Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Aina, jos ulostaessa tulee verta. Sen väristä ei voi päätellä vaivaa. Pahimmillaan kyse voi olla jostain vakavammasta, kuten paksusuolen syövästä tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta.

Peräpukamia voidaan hoitaa helpolla ja kivuttomalla kumilenkkihoidolla. ­Laajentuneen laskimon tyveen asetetaan kumilenkki, joka estää sen ­verenkierron. Pukama kuivuu ja putoaa pois viikossa. Ääritapauksessa isoja pukamia voidaan leikata nukutuksessa. Oireettomia peräpukamia ei ­tarvitse hoitaa.

Muista nämä!

  • Vältä istumista. Työssään pitkään istuvat henkilöt, kuten taksikuskit, ovat alttiita pukamille.
  • Huolehdi, että vatsa toimii. Juo riittävästi vettä, syö joka päivä puoli kiloa kasviksia ja 25–35 grammaa kuituja.

Asiantuntija: yleis­lääketieteen erikoislääkäri Tove Laivuori/Mehiläinen.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 7/2019.

2 kommenttia