Treeni ja ravinto

Peptidihormonit säätelevät syömistä

Tuore väitöstutkimus paljastaa, että ruuansulatuskanavan erittämät peptidihormonit vaikuttavat syömisen säätelyyn. Esimerkiksi mahan limakalvolta erittyy ruokahalua kiihdyttävää greliini-hormonia, jonka pitoisuus on huipussaan juuri ennen ateriahetkeä ja laskee nopeasti syömisen aloittamisen jälkeen. Kun ravinto saapuu suolistoon, sen seinämät alkavat erittää muun muassa kolekystokiniiniä, glukagonin kaltaista peptidi 1:stä sekä peptidi YY:tä (PYY).

29.4.2008 Terve.fi

Nämä hormonit viestivät aivoille kylläisyyden tunteesta.

Ruuansulatuskanavan peptidihormonien eritystä säätelee ravinnon määrän lisäksi sen koostumus. Proteiini ja rasvahapot lisäävät kolekystokiniinin eritystä hiilihydraatteja tehokkaammin. Muokkaamalla ravinnon koostumusta voidaan mahdollisesti vaikuttaa myös kylläisyyden tunteen syntymiseen.

Anna-Kaisa Purhosen väitöstutkimuksessa havaittiin, että munuaispavuista eristetty lektiiniproteiini saa ihmisen sappirakon supistumaan. Yhdessä osatyössä osoitettiin, että joissakin maustekasveissa kuten wasabissa oleva aktiivinen ainesosa lisää kolekystokiniinin erittymistä soluviljelymallina käytetyistä suolisoluista.

Vaikutusten osoitettiin lisäksi välittyvän tietyn ionikanavaproteiinin kautta, jota havaittiin ohutsuolessa. Samaista ionikanavaproteiinia aktivoivia ainesosia on myös esimerkiksi valkosipulissa ja kanelissa.

Purhosen mukaan jatkossa olisi mielenkiintoista tutkia, vaikuttavatko lektiinit ja tietyt mausteet syömiseen ja kylläisyyden tunteen säätelyyn.

Mielenkiintoinen peptidi YY

Paksusuolessa tuotettavaa peptidi YY:tä on tutkittu vilkkaasti viime vuosina sen jälkeen, kun sillä havaittiin olevan syömistä hillitsevää vaikutusta. Mahdollinen paksusuolen poisto saattaakin vaikuttaa PYY:n pitoisuuteen elimistössä.

Tässä työssä tutkittiin rottia, joilta oli poistettu paksusuoli. Huolimatta yli kaksinkertaisesta erosta verenkierron PYY-pitoisuudessa syömisessä tai painon kehityksessä ei havaittu eroja koe- ja kontrolliryhmien välillä. Näyttää siltä, että vain korkea PYY-pitoisuus vähentäisi syömistä, ja siksi PYY:n käyttökelpoisuutta mahdollisena lihavuuslääkkeenä täytyy tutkia lisää. (Finfood)

Lähde: Finfood Uutispalvelu 29.4.2008

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt