Paranna pitkän suhteen seksielämää

Paranna pitkän suhteen seksielämää
Useimmat meistä muistavat suhteen alkuaikojen kuumat ajat, jolloin toisesta ei meinannut saada tarpeeksi. Jossain vaiheessa yleensä kipinä hieman hiipuu. Mikä on ratkaisu hyvään ja kestävään seksielämään?
Julkaistu 25.6.2015

WebMd -internetsivuilla kirjailija Michael Castleman ja seksiterapeutti Louanne Cole Weston antavat vinkkejä vällyjen väliin. Miten pitkässä parisuhteessa saadaan mielenkiinto pysymään yllä?

Sopikaa treffit 

Pitkään suhteessa olevien olisi hyvä sopia aika yhdessä ololle. Mutta eikö seksin aikataulutus ole epäromanttista? Castleman huomauttaa ihmisten sopivan aikoja muillekin nauttimilleen asioille, kuten hiihtoreissuille tai päivällisille, miksei seksillekin. ”Luulen, että useimpien, erityisesti vanhempien, täytyy suunnitella etukäteen milloin harrastaa seksiä, koska he ovat muutenkin niin kiinni kalentereissaan”, Louanne Cole Weston kuvailee.

Poistukaa kotoa 

Hyvä vinkki parisuhteen lämmitykseen on säännölliset muualla vietetyt yöt. Voi olla vaikeaa syttyä seksille, jos kotielämän askareet painavat niskaan ja oma tuttu makuuhuone kyllästyttää. Castleman suosittelee poistumaan paikkaan, jonne arkielämän huolet eivät yletä..

Sisustakaa makuuhuone uusiksi 

Makuuhuone herättää paljon arkisia ajatuksia, joten jos makuuhuonetta saa jotenkin muutettua virikkeellisemmäksi ja uudemmaksi, voi siitä syntyä kaikenlaista kivaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi asentaa pyörivä sänky ja peilit kattoon. Mutta esimerkiksi uusien lakanoiden ja päiväpeitteen hankinta voi sytyttää. Myös lasten lelujen siirtäminen muualle ja TV:n heivaaminen toisaalle voi tehdä makuuhuoneesta ajatuksia ruokkivan.

Selvittäkää halunne 

Jokaisella on fantasioita, eivätkä ne todellakaan ole kaikilla samanlaisia. Mitä jos puoliso yhtäkkiä kysyykin, että mistä fantasioit, tai mitä haluaisit muuttaa yhteisessä seksuaalielämässänne, mitä vastaat? Et ole yksin, jos vastaus ei tule apteekin hyllyltä. Joidenkin täytyy todella panostaa selvittääkseen, mistä kiihottuu tai mikä sytyttää. Selvittäkää halunne: kirjoista, lehdistä ja videoista löytyy apua. Kun joitain ideoita löytyy, kerro siitä puolisollesi. Siitä voi syntyä jotain todella mukavaa, teille molemmille.

Selvitä, mitä puolisosi haluaa 

Kolikon käääntöpuoli edelliseen vinkkiin. Selvitä mmyös puolisosi halut ja fantasiat. Kysy häneltä samat kysymykset kuin itseltäsi. Mitä kumppanisi haluaa yhteiseltä rakkauselämältänne? Castlemanin ja Westonin mukaan suurin valituksen aihe on, että toinen puoli parista haluaa seksiä useammin kuin toinen. On tavallista ajatella, että minulla nyt vain sattuu olemaan korkeampi seksuaalivietti kuin puolisollani. Ehkäpä puolisosi haluaa vain jotain erilaista tai uutta, muttei ole uskaltanut mainita asiasta. Ota aihe esille. Avoin keskustelu voi lähentää ja lämmittää suhdetta. Se jos mikä tekee seksistä kiinnostavaa.

Kokeilkaa jotain uutta 

Uuden kokeilemiseen ohjaaminen on ilmiselvä vinkki, mutta se on samalla vinkki, johon monella on vaikea tarttua. ”Mitä pidempään pari on ollut yhdessä, sitä enemmän he yleensä pelaavat varman päälle seksin suhteen”, Weston kertoo. ”Ihmiset vastustavat muutosta,, erityisesti intiimejä muutoksia. Jos elää vakiintuneessa suhteessa, voi tuntua kuin olisi enemmmän hävittävää”, Castleman jatkaa. Mutta molemmat, Castleman ja Weston, vastustavat varman päälle pelaamista.

Uuden kokeilu ei tarvitse olla mitään järisyttävää. Se voi olla vaikka uusia alusvaatteita, hierontaa, seksileluja tai ihan mitä vaan. Jos on puolisoista se ujompi osapuoli, joka ei yleensä tee aloitetta, voi yhtäkkiä käydäkin päälle. Ota riski, vaikka vain pieni sellainen.

Älkää ohittako seksuaalisia ongelmia 

Seksuaaliset ongelmat ovat nykyään paljon enemmän esillä kuin aiemmin. Esimerkiksi suurin osa ihmisistä tietää erektiohäiriöiden lääkkeistä. Mutta se ei tietenkäään tarkoita sitä, että kaikki jotka tarvitsevat apua, saavat sitä. Ihmiset, joilla on ongelmia seksissä, usein välttelevät sitä, koska he eivät halua kohdata ongelmaansa. Erektiohäiriöt ovat yksi puhutuimmista ongelmista, mutta on muitakin: ennenaikainen ejakulaatio, halujen katoaminen tai orgasmin saamattomuus.

Myös naisten ongelmista on alettu puhua enemmän. Yhdynnän aikaiset kivut, kyvyttömyys orgasmiin tai emättimen kuivuus yhdynnän aikana ovat kaikki asioita, joista naiset valittavat. Jotkus seksuaaliset ongelmat vaativat voivat vaatia lääkitystä, mutta toisaalta jotkut probleemat hoituvat muutaman euron liukasteella.

Edetkää hitaasti 

Osa pareista huomaavat, että mitä pidempään he ovat olleet yhdessä, sitä lyhyemmiksi ja suoraviivaisemmiksi seksuaaliset suoritukset ovat tulleet. Castleman vertaa tilannetta muuttamikseksi uudelle asuinalueelle. Kun muuttaa uuteen paikkaan, tahtoo kiertää paikkoja ja kokeilla vaihtoehtoisia reittejä kauppaan. Mutta vähän ajan päästä sitä kulkee enää vain nopeinta ja suorinta reittiä ostoksille. Näin ei saisi käydä parisuhteessa. Paras seksi irtoaa koko kehon tuntemuksista: kiireettömästi, leikkisästi ja luovalla tavalla, kun seksillä ei ikään kuin ole suuntaa.

Älkää huolehtiko muiden tekemisistä 

Westonin ja Castlemanin mukaan yksi yleisimmistä kysymyksistä on, että miten paljon heidän pitäisi harrastaa seksiä. Tunne siitä, että seksiä ”pitää” harrastaa, on yleinen, mutta siihen ei ole olemassa vastausta. ”Lopeta ajattelemasta, että kuinka paljon seksiä pitäisi olla ja keskity siihen, miten paljon sitä itse haluaa”, Weston sanoo.

Älkää lopettako yrittämistä 

Paremman seksielämän saaminen vaatii työtä. Ihmiset voivat helposti pudota seksuaaliseen kuiluun, tylsään seksielämään, ellei ole valmis tekemään töitä sen eteen, että hommat pysyvät kiinnostavina. Uusien asioiden kokeilu asettaa henkilön epäonnnistumisen uhan alle ja voikin odottaa, että jotkin asiat eivät vain toimi. Mutta ei saa lakata yrittämästä. Älä anna vaivaantuneisuuden ja estojen laittaa pelaamaan varman päälle. Koskaan ei tulisi tyytyä keskivertoseksielämään.

Kommentoi »