Terve.fi

Pahoinvointi ja oksentelu

Pahoinvointi ja oksentelu
Ihmisen aivoissa sijaitsee erityinen pahoinvointi- ja oksennuskeskus, joka hermoston välittäjäaineiden stimuloimana saa aikaan em. oireet. Pahoinvointi ja oksentelu ovat oireita jostakin eivätkä itsenäisiä sairauksia.
Julkaistu 27.5.2008

Ne voivat esiintyä toisistaan erillisinä oireina..

Pahoinvoinnin ja oksentelun taustalla on aina jokin syy. Vika voi olla ruuansulatuskanavassa, keskushermostossa (esim. verenvuoto, valtimotukos, vamma, psykogeeninen) tai melkeinpä missä tahansa muualla (sisä)elimistössä (mm. matkapahoinvointi, migreeni, tulehdukset, syöpä, aineenvaihdunnasta johtuvat syyt, esim. diabeettinen ketoasidoosi). Myös raskauspahoinvointi ilmenee usein oksenteluna.

Pahoinvointia ja oksentelua aiheuttavia ruuansulatuskanavan sairauksia on lukuisia: tukokset (kasvaimet), ahtaumat, erilaiset tulehdukset, maha- ja pohjukaissuolihaavat, verenvuodot, toiminnalliset häiriöt, lääkkeet (mm. antikolinergit) ja myrkylliset aineet (etenkin alkoholi).

Rajun yökkäilyn seurauksena mahalaukun yläosan limakalvolle voi syntyä repeämä, joka johtaa verioksennukseen. Toistuvan, pitkäkestoisen oksentelun (bulimia) komplikaationa ruokatorveen voi kehittyä hapon aiheuttama tulehdus tai hampaisiin kiillevaurioita.

Kommentoi »