Voi hyvin

Opi uskomaan, että riität


Nämä viisi neuvoa auttavat vapautumaan perfektionismista ja elämään tarpeeksi hyvää elämää.
Kuvat 123RF

Näin opit päästämään irti ”mitä ihmiset minusta ajattelevat?” -ajattelusta.

1. Suhtaudu itseesi lämpimästi ja ystävällisesti. Vaali lempeyttä erityisesti silloin, kun epäonnistut, kärsit tai koet riittämättömyyttä.

2. Ymmärrä kärsimyksen luonne. Kärsimys ja riittämättömyyden tunne eivät ole jotakin, joka tapahtuu vain sinulle, vaan ne ovat kaikille yhteisiä, ihmisyyteen kuuluvia kokemuksia. Et ole ainoa ihminen, joka tuntee itsensä riittämättömäksi. Älä ruoski itseäsi tai pihtaroi itsesyytöksissä.

3. Harjoita kiitollisuutta. Älä pidä mitään, mitä olet saanut itsestään­selvyytenä, äläkä pyytele toisilta anteeksi sitä, mitä sinulla on. Juhli elämääsi, ole kiitollinen ja jaa kiitollisuus toisten kanssa.

4. Uskalla iloita. Ilolle antautuminen on pelottavaa ja epämiellyttävää, koska aina on mahdollista, että menettää sen, mistä iloitsee. Ilolle antautuminen edellyttääkin haavoittuvaisuuden hyväksymistä, mutta se myös tekee ihmisestä toiveikkaamman ja lannistumattomamman. Menetyksiin ei voi valmistautua etukäteen, mutta kun ilosta tulee osa elämää, ihminen on aiempaa vahvempi pahojen asioiden sattuessa.

5. Elä omaa tarinaasi. Perfektionismi on huijaamista, koska perfektionisti kieltää oman vajavaisuutensa ja haavoittuvaisuutensa ja eristää ne itsensä ulkopuolelle. Huijaaminen taas on hyvin uuvuttavaa. Vain omaa tarinaa toteuttamalla voi elää omanarvon­tuntoisesti ja tasapainoisesti. Arvosta säröjäsi ja uskalla elää aitoa elämää.

Lähde: Brown, Brené: Uskalla haavoittua –  Elä rohkeasti täydellä sydämellä (suom. Leena Siitonen). Basam Books  2013

Julkaistu: 13.11.2013